latinica  ћирилица
13/01/2019 |  08:51 | Autor: SRNA

Italija: Uhapšen Ćezare Batisti

Pripadnik zabranjene ljevičarske grupe "Naoružani proleteri komunizma" Ćezare Batisti, koji je u Italiji osuđen na doživotni zatvor zbog četiri ubistva izvršena tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka, uhapšen je u Boliviji.
Hapšenje - Foto: ilustracija
HapšenjeFoto: ilustracija

Brazilski zvaničnik Filipe Martins kaže da je Batisti uhapšen kasno sinoć u bolivijskom gradu Santa Kruz de la Sijera i da će uskoro biti prebačen u Brazil, nakon čega će najvjerovatnije biti izručen Italiji.

Italija je u više navrata tražila isporučenje Batistija, koji je godinama živio u Brazilu pod zaštitom bivšeg predsjednika Luiza Inasia Lula da Silve.

Tokom nedavne predsjedničke kampanje, novi šef brazilske države Žair Bolsonaro najavio je da će u slučaju pobjede na izborima odmah isporučiti Bolsoara.

Sredinom decembra odlazeći brazilski predsjednik Mišel Temer potpisao je ukaz o isporučenju Batistija nakon što je sud donio nalog za hapšenje italijanskog ljevičara.

Batisti je iz zatvora u Italiji pobjegao 1979. godine nakon što je proglašen krivim za pripadnost zabranjenoj ljevičarskoj grupi "Naoružani proleteri komunizma".

U odsustvu je proglašen krivim za ubistvo dva policajca, učešće u ubistvu mesara i pomaganje u planiranju ubistva zlatara koji je poginuo u pucnjavi, a njegov četrnaestogodišnji sin je ostao invalid.

Batisti je priznao da je bio pripadnik zabranjene grupe, ali je odbacio odgovornost za ubistva.