latinica  ћирилица
15/01/2019 |  15:35 ⇒ 21:10 | Autor: RTRS

Višković u Han Pijesku: Pomoć Vlade i zbog nevremena

Iako se prilike nakon nevremena u Han Pijesku stabilizuju, još je na snazi odluka o vanrednoj situaciji. Opštinu je posjetio predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković. Razgovarano je o trenutnoj situaciji u ovoj opštini, kao i projektima koje finansira Vlada.

Većina puteva je prohodna, dok su struja i voda stigli do svakog korisnika na područiju opštine. Ostalo je da se počiste putevi do nekoliko sela. Visina snijega od 96 centimetara za sada nije zabrinjavajuća, ali se od petka očekuju nove padavine, te će zbog toga odluka o vanrednoj situaciji ostati i dalje na snazi.

Premijeru Viškoviću je ovo prva zvanična posjeta jednoj lokalnoj zajednici u Srpskoj. Upoznao se sa trenutnom situacijom na terenu i obećao podršku institucija.

Višković je izjavio da će Vlada pomoći drvoprerađivačima u Han Pijesku s ciljem zadržavanja i povećanja broja zaposlenih. Od Šuma Republike Srpske tražiće veći sječivi etat za privrednike sa područja ove opštine za koji su ostali uskraćeni u prethodnom periodu.

- Problem za Han Pijesak predstavlja to što budžet ove lokalne zajednice dobrim dijelom zavisi od koncesije koja se izdvaja za drvne sortimente, odnosno iz tog dijela. Član zakona koji se odnosi na utrošak sredstava od ove koncesije je striktan, jer kaže da se sredstva mogu trošiti samo za određene potrebe. Izmijenićemo taj član, tako da ćemo, ne samo Han Pijesku, već i drugim lokalnim zajednicama omogućiti da ta sredstva koriste i za neke druge potrebe - poručio je predsjednik Vlade Srpske.

Višković je obišao radove na rekonstrukciji Sokolskog doma i Kulturnog centra koje finansira Vlada.