latinica  ћирилица
16/01/2019 |  10:05 | Autor: SRNA

Lavrov: Amerika silom nameće svoju volju

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da SAD i dalje silom nameću svoju volju međunarodnoj zajednici.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik / Vladimir Astapkovič) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik / Vladimir Astapkovič)

"Situacija u svijetu je i dalje teška. Prošle godine se povećao potencijal za sukob, prvenstveno zbog tvrdoglave nespremnosti nekih zapadnih zemalja na čelu sa SAD da prihvate realnost nastajanja multipolarnog svijeta i zbog svoje želje da nastave da nameću svoju volju vojnim, ekonomskim i propagandnim uticajem", rekao je Lavrov.

On je na godišnjoj konferenciji za novinare predstavio rezultate rada ruske diplomatije u 2018. godini.

Lavrov je rekao da će Moskva nastaviti da adekvatno reaguje na povećanu aktivnost NATO-a i približavanje vojne infrastrukture Alijanse ruskim granicama, prenio je "Sputnjik".

On je naglasio da je Rusija i dalje zainteresovana za uspostavljanje normalnih odnosa sa SAD i EU na principima ravnopravnosti i uzajamnih interesa.

Šef ruske diplomatije je dodao da će Rusija pomagati jačanju pozitivnih trendova oko rešavanja situacije u Siriji i na Korejskom poluostrvu.

SAD treba da preduzmu konstruktivne korake u odgovoru na konstruktivne poteze Pjongjanga, rekao je Lavrov.

Za godišnju konferenciju šefa ruske diplomatije akreditovano je više od 500 predstavnika medija, među kojima je oko 300 stranaca, saopšteno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.