latinica  ћирилица
16/01/2019 |  11:54 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Razmatrana upisna politika za narednu akademsku godinu (FOTO)

Na sjednici Proširenog kolegijuma i Senata Univerziteta u Banjaluci razmatrana je upisna politika za narednu akademsku godinu.

Ključni problem Univerziteta jeste značajna demografska recesija, zbog čega se očekuje upis manjeg broja studenata u akademsku 2019/2020. godinu.

Podsjetimo da su ranije određeni studijski programi ukinuti.

Na današnjoj sjednici na kojoj uz dekane svih fakulteta učestvuju i senatori Univerziteta, ali i predstavnici resornog ministarstva, razmatra se mogućnost racionalizacije određenih studijskih programa.

"Biće analizirana situacija i demografska situacija, zainteresovanost studenata za pojedine studijske programe... U prethodnom periodu mi smo takođe, od jula do sada izvršili modernizacju pojedinih studijskih programa", rekao je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske kaže da je cilj da Ministarstvo dobije pravu sliku stanja.

"Želimo da se na osnovu te slike napravi određena racionalizacija i sa aspekta tržišta rada koji studijski programi su potrebni u budućnosti", naveo je Rajčević.