latinica  ћирилица
16/01/2019 |  15:49 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Brčko: Skupština o nabavci električne energije

Poslanici Skupštine Brčko distrikta raspravljali su, između ostalog, o nabavci električne energije za ovu godinu, i novoj sistematizaciji u Јavnom komunalanom preduzeću, i Fondu zdravstvenog osiguranja.

Ugovor o isporuci električne energije za potrošače Distrikta sa Elektroprivredom Republike Srpske je istekao, a novi još nije potpisan.

Da potrošači ne bi ostali bez struje, uprava Komunalnog produžila je ugovor sa prošlogodišnjim snabdjevačem na nekoliko dana.

"Dali smo jutros saglasnost da potpišu ugovor za narednih sedam dana, a da u okviru tih sedam dana, otvorimo nove pregovore sa Elektropprivredom Republike Srpske, da vidimo možemo li doći do kvalitetnog rješenje za Brčko distrikt", kaže Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Distrikta.

Polazište za pregovore sa Republikom Srpskom je devet i po feninga po kilovatu, i mi ne možemo ovaj energent kupovati po većim cijenama, ističe direktor Komunalnog, Mirsad Đapo.

Iako je Elektrorivreda Srpske tražila 13,5 feninga po isporučenom kilovatu, u Komunalnom očekuju da bi, ipak mogao da bude postignut povoljan dogovor.

"Imamo razumijevanja u ministra energetike u Vladi Srpske da se to i ove godine uradi na način da ne bude komercijalna cijena. To je naša polazna priča i vjerujemo da ćemo to postići, a sve je neizvjesno. Za sada ide postojeća cijena od devet i po feninga", rekao je Đapo.

Poslanici su izmijenili zakon prema kojem se osim direktora Fonda zdravstvenog osigiranja i Јavnog preduzeća Komunalno, uvode i po dva zamjenika direktora, čime je, kažu, uvažena realnost političkih odnosa u Distriktu.

"Mi smo uvažili princip, tamo gdje imamo direktora da imamo i zamjenike, predstavnike naroda, a ne političkih stranaka", ističe Kadrić.

Prema usvojenim izmjenama Zakona o državnoj upravi, gradonačelnik je obavezan da u kratkom roku oformi Komisije za izbor direktora Trezora, Poreske uprave i direktora Direkcije za finansije.