latinica  ћирилица
16/01/2019 |  18:04 ⇒ 17/01/2019 | 08:50 | Autor: RTRS

Putin stiže u Srbiju, sastaje se i sa Dodikom

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin stiže sutra u Beograd. Razgovaraće sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tokom boravka, Putin će se sastati i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. U iščekivanju posjete predsjednika Ruske Federacije mjere bezbjednosti podignute su na najviši nivo. Putina će čuvati 7.000 policajaca, srpske i ruske bezbjednosne službe.

Putin u Beograd stiže nakon četiri godine i svi ga željno iščekuju. Ruskog državnika dočekaće oko 70.000 građana, a mjere bezbjednosti na najvišem su nivou.

Čim uđe u vazdušni prostor Srbije, njegov avion preuzeće srpski MIG-ovi 29, a sa aerodroma dovešće se u limuzini ruske proizvodnje "Kortež", umjesto mercedesom koji je do sada koristio, a jedno je od najbezbjednijih vozila na svijetu. Tu su i ruski obavještajci sa opremom za sprečavanje napada dronovima, koje Srbija nema.

Rutu kojom će se kretati do detalja provjerava oko 200 najelitnijih ruskih specijalaca. Zavareni su šahtovi, sa krovova će sve osmatrati srpski i ruski snajperisti, a žandarmerija kontroliše ulaze u grad.

Enigma je koliko je tačno specijalaca angažovano na ovom zadatku, ali mediji spekulišu o cifri od 250 ruskih bezbjednjaka.

"Tokom posjete biće primijenjene posebne mjere fizičkog i tehničkog obezbjeđenja na trasama kretanja štićene ličnosti, ali i oko objekata koje će posjetiti. Nosilac mjera bezbjednosti biće Јedinica za obezbjeđenje određenih ličnosti i objekata", kaže Slaviša Krstić, načelnik Odjeljenja za obezbjeđenje.

Putin bi, prema najavama, javnosti trebalo da se obrati ispred Hrama Svetog Save, a nakon toga da se sastane sa Aleksandrom Vučićem. Portali pišu da ruskog predsjednika čeka i originalan poklon od srpskog šefa države - štene "šarplaninca".

Moskva je potvrdila da će jedna od tema biti i produžetak gasovoda "Turski tok", a i potpisivanje više bilateralnih sporazuma. Uoči posjete, Vučić u intervjuu agenciji "Tas" ističe - Srbija je pouzdan partner Rusiji, jer kad nešto kaže, to i uradi.

"Јedan od rezultata posjete Putina trebalo bi da bude i veća sigurnost u snabdijevanju gasom. Nadam se i investicionoj odluci o širenju kapaciteta gasnog skladišta u Banatskom dvoru...Imamo sporazum o slobodnoj trgovini, što je važno za strane investitore...", ističe Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije.

U pratnji predsjednika Rusije stiže i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Zvaničnu posjetu Putina Beogradu i u međunarodnim krugovima vide kao jedan od najznačajnijih političkih susreta, u trenutku kada je sve bliža mogućnost direktnog angažmana vodećih sila u rješavanju kosovskog problema, prenosi Sputnjik. Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić kaže da njegov dolazak ne mora da znači narušavanje odnosa sa Evropskom unijom.

"Zašto bi? Pa Putin je išao i u posjete državama članicama...", navodi Dačić.

U pratnji Putina u Beograd dolaze i predstavnici više od 40 ruskih kompanija, koje traže partnere među srpskim visokotehnološkim kompanijama. Stručnjaci kao najvažnije segmente ističu i gas i željeznice.

"Treći segment, koji je u povoju i na koji će se odnositi jedan od foruma, je IT usluge, ali to je tek saradnja koju treba očekivati, jer je Rusija postigla napredak u informacionim tehnologijama", rekla je Radojka Nikolić, urednica magazina "Biznis" i "Ekonometar".

Putin će razgovarati i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Na taj sastanak Dodik, kaže, ide kao predstavnik Republike Srpske. Ipak, zbog korektnosti, kolegama u Predsjedništvu ponudio je da u njihovo ime sa Putinom razgovara o određenim pitanjima. I dok se jedan od dvojice Dodikovom susretu sa Putinom protivi, drugi odgovara da će mu eventualna pitanja dostaviti sutra.

"Mislio sam da je važno da, ako postoji prilika da se sretnemo sa tako važnim ljudima, da je iskoristimo. Naravno, znam o čemu ću razgovarati za Republiku Srpsku. Razgovaraću o tome da nastavimo dalju realizaciju izgradnje gasovoda Bijeljina-Banjaluka", naglašava Dodik.

Dodik je najavio da će sa predsjednikom Rusije razgovarati i o dodatnom energetskom osnaživanju Srpske i mogućnosti gradnje određenih elektrana na gas. Ističe, spreman je dati saglasnost na eventualni poziv Putina da članovi Predsjedništva posjete Moskvu.

I Vladimir Putin poručuje da se saradnja Rusije sa Srpskom odvija na osnovu uzajamne koristi, striktno u skladu sa Dejtonom i da su usmjereni ka realizaciji brojnih projekata u sferi energetike, nafte i bankarstva.