latinica  ћирилица
16/01/2019 |  18:15 ⇒ 20:27 | Autor: TANЈUG

Korbin o "zombi vladi", Mejova traži podršku

U britanskom parlamentu poslanici raspravljaju o podršci vladi Tereze Mej. U prvom obraćanju, lider vodeće opozicione Laburističke partije izjavio je da Mejova vodi "zombi vladu". Premijerka traži podršku.
DŽeremi Korbin - Foto: TANЈUG
DŽeremi KorbinFoto: TANЈUG

Britanski poslanici odbacili su sinoć sporazum o Bregzitu premijerke Tereze Mej, a za danas je zakazano glasanje o nepovjerenju Vladi.

DŽeremi Korbin koji je i zatražio da se glasa o poverenju vladi, poručio je da vlada treba da zatraži raspisivanje novih izbora.

- Ukoliko vlada ne može da progura sopstveni zakon u parlamentu, mora da se obrati zemlji za novi mandat. Nema sumnje da je ovo prava zombi vlada - rekao je Korbin.

AP prenosi da je lider laburista takođe poručio Mejovoj da "učini pravu stvar i podnese ostavku".

Tereza Mej je u obraćanju rekla da predstoji dug put do ponovnog ujedinjavanja britanske javnosti nekon referenduma o Bregzitu iz 2016. koji ju je podijelio i pozvala poslanike da podrže njenu vladu kako bi mogla da završi započeti posao.

- Proživljavamo istorijski trenutak u istoriji naše nacije nakon referenduma koji ju je podijelio na dva dijela. Nama je prijeko potrebno da ponovo ujedinimo naciju, a sinoćnje glasanje pokazalo je da nam predstoji dug put. Ali, ja ne vjerujem da su parlamentarni izbori taj put, niti vjerujem da vlada sa Korbinom na čelu predstavlja taj put - rekla je Mejova.

Premijerka je već odbila da podnese ostavku, navodi AP i dodaje, da će vladi danas vjerovatno biti izglasano povjerenje zahvaljujući podršci njene Konzervativne partije i saveznika iz Demokratske unionističke partije.

Ukoliko ipak bude izglasano nepovjerenje, Ostrvu vjerovatno predstoje prijevremeni parlamentarni izbori.