latinica  ћирилица
16/01/2019 |  18:30 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Sjećanje na najmlađeg borca Trebinjske brigade

Pomenom i polaganjem cvijeća na spomenik Aleksandru Masleši u trebinjskom naselju Bregovi, obilježeno je 24 godine od stradanja najmlađeg borca Trebinjske brigade. Masleša je, nakon teškog ranjavanja od granate na Boračkom jezeru, preminuo na današnji dan 1995. godine, na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Aleksandar Masleša je u rat krenuo sa svega 16 godina. Školsku klupu i dječačke snove da bude sportista, zamijenio je puškom, pristupajući legendarnoj Bobanskoj četi, u sastavu Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.

Ni legendarni komandant Bobanske čete, vojvoda Nedeljko Vidaković, njegovi saborci, ni porodica nisu mogli spriječiti golobradog dječaka da krene u borbu i da život za otadžbinu.

Ljubica Masleša, Aleksandrova majka ističe kako joj je danas teško, isto kao i prvog dana kada je izgubila sina, ali zahvaljuje svima na pomenu jer njen heroj nije zaboravljen.

Preživjeli saborci kažu da je teško u nekoliko riječi kazati priču o hrabrom dječaku, ratniku, velikom junaku i primjeru kako se brani svoj narod. Komandanta, vojvodu Vidakovića, pratio je u svim zadacima, i u onim najtežim, ne odstupajući ni milimetra. Stradali su od iste granate, kobnog 27. septembra 1994. godine, na borbenoj liniji prema Konjicu.

"Borio se do zadnjeg daha i bio spreman za to što je krenuo. Bio je puko dijete, golobrado, sa 16 godina samo. Nije nijednog trenutka uzmicao ili se dvoumio u namjeri da se odbrani svoja rodna gruda", naglašava Dragan Ristić, zamjenik komandanta Bobanske čete.

Aleksandar Masleša, 24 godine poslije smrti, simbol je najveće i najiskrenije žrtve za svoj narod. Njegovo junaštvo opjevano je u epskim pjesmama, i upisano u trajno sjećanje.

"Nagnala me ljubav prema otadžbini da napišem pjesmu kako bi donio bar malu zahvalnost za Aleksandrov lik i djelo", naglasio je Predrag Јanjičić, epski pjesnik.

Na spomenik najmlađem stradalom borcu Trebinjske brigade, cvijeće su položili saborci, predstavnici Boračke organizacije Trebinje, Uprave grada, kao i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.