latinica  ћирилица
16/01/2019 |  19:20 ⇒ 22:29 | Autor: RTRS

Banjalučki univerzitet- racionalizacija upisne politike

Na sjednici Proširenog kolegijuma i Senata Univerziteta u Banjaluci razmatrana je upisna politika za narednu akademsku godinu. Ključni problem je demografski faktor, zbog čega se očekuje upis manjeg broja studenata u akademskoj 2019/2020. godini. Upravo to je, najavljuje resorni ministar, razlog za racionalizaciju.
Kolegijum i Senat Univerziteta u Banjaluci - Foto: RTRS
Kolegijum i Senat Univerziteta u BanjaluciFoto: RTRS

Demografska recesija – problem koji nagriza i banjalučki Univerzitet.

U analizi upisne politike za narednu akademsku godinu ključni je, jer je razlog sve manjeg broja upisanih studenata, negativnog trenda koji ne prestaje.

"To sve rezultira tendencijama koje se manifestuju prema broju upisanih studenata, pa tako možemo reći da smo imali maksimalan upis studenata oko 40-ak 000 prije desetak godina, sada je taj broj ispod 30.000", kaže Draško Marinković, profesor Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Upravo zbog takvog trenda pojedini studijski programi su ugašeni, a u prošloj akademskoj godini, planirana upisna kvota nije dostignuta. Tako je umjesto planiranih nešto više od 3.100, upisano okvirno 2.100 studenata.

"Biće analizirana situacija i demografska situacija, zainteresovanost studenata za pojedine studijske programe. U prethodnom periodu mi smo takođe, od jula do sada izvršili modernizacju pojedinih studijskih programa", ističe Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Nejasno je kakve će rezultate donijeti modernizacija studijskih programa, koja se sprovodi uporedo sa relicenciranjem fakulteta do kraja godine. Uporedo s tim resorno ministarstovo planira dodatnu racionalizaciju.

"Cilj je da Ministarstvo dobije pravu sliku stanja, da na osnovu te slike napravimo određenu racionalizaciju i sa aspekta tržišta rada koji studijski programi su potrebni u budućnosti", rekao je Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

U ovom slučaju racionalizacija ne znači otkaze, pojašnjava resorni ministar.

Riječ je o ideji da se pojedini studijski programi izvode samo na jednom od dva javna univerziteta.

Studijske programe na kojima je više nastavnog osoblja od studenata, kaže Rajčević, Ministarstvo ne planira zadržavati.