latinica  ћирилица
17/01/2019 |  09:39 | Autor: SRNA

Rjabkov: Ne shvatamo suštinu američkog stava

SAD nisu pružile Rusiji nijedan dokaz kojim bi potkrijepile svoje tvrdnje da je raketa "SSC-8" prekršila odredbe Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa, rekao je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
Sergej Rjabkov (foto: © Sputnik/ Valeriy Melnikov) -
Sergej Rjabkov (foto: © Sputnik/ Valeriy Melnikov)

"Mi u potpunosti ispunjavamo sporazum, bez izuzetaka, bez odstupanja od zahtjeva i uslova. Naš sistem "9M729" nikada nije testiran za domet koji je zabranjen ugovorom. SAD nama nisu pružile određeni razlog zašto su zaključili da je ova raketa na neki način prekršila sporazum", rekao je Rjabkov.

Prema riječima Rjabkova, američke optužbe o ruskom navodnom kršenju sporazuma nisu ništa drugo nego "slatka glazura kojom se pokriva labava pozicija".

"Mi ćemo nastaviti da ističemo da ispod ove glazure nema ništa drugo, nema suštine ni sadržaja, sve je to laž. Oni su iluzionisti na polju politike kontrole oružja koji pokušavaju da dovedu u zabludu NATO saveznike i međunarodnu zajednicu u cjelosti", rekao je Rjabkov.

On je dodao da SAD moraju da ispune svoje obaveze koje proističu iz tog sporazuma kako bi se osigurao opstanak dokumenta. "Ako Vašington nije spreman na dijalog sa Rusijom, odgovornost za neuspjeh sporazuma snosiće isključivo oni", rekao je on.

Rjabkov je naglasio da Rusija ne razumije suštinu američke pozicije.

"Da li SAD žele okončanje INF-a ili su spremni da sarađuju sa nama da ga sačuvamo", rekao je on, prenio je "Sputnjik".

Ruska oznaka za "SSC-8" je "9M729". SAD su izrazile ranije zabrinutost da Rusija razvija krstareću raketu "SSC-8" dometa između 200 i 5.500 kilometara.