latinica  ћирилица
17/01/2019 |  09:40 | Autor: SRNA

Selaković: Najsvečaniji doček Putina

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković rekao je da će doček ruskog predsjednika Vladimira Putina u Beogradu biti najsvečaniji, baš kao što Putin i zaslužuje, jer Srbija cijeni prijateljstva sa onima koji su bili uz nju u teškim vremenima i sa kojima planira partnerstvo u budućnosti.
Nikola Selaković - Foto: TANЈUG
Nikola SelakovićFoto: TANЈUG

Selaković je istakao da je sve spremno za posjetu Putina Srbiji koju je ocijenio kao izuzetno važan događaj.

On je rekao da predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Rusije Putin imaju iskren i otvoren odnos koji može da daje samo dobre rezultate.

Selaković je napomenuo da Rusija ima jasan i principijelan stav u odnosu na
Srbiju i da sa tom zemljom postoji partnerstvo i veliko prijateljstvo.

Kako je istakao, oličenje tog prijateljstva jeste Putin i to je razlog zbog kojeg strukture države i svi građani Srbije u velikom broju dočekuju uvaženog gosta.

Selaković je naveo da posjeta dolazi u značajnom trenutku, ali ističe da, kad god bi predsjednik Rusije došao u Srbiju, to bi bio značajan trenutak.

On je dodao da je Vučić uspio da svojom politikom vrati u žižu pitanje Kosova, koje su veliki sklonili s dnevnog reda i da se bavi rješavanjem problema, a ne da ih gura pod tepih.

Selaković je podsjetio da je stav Rusije i Putina u međunarodnim forumima jedan od oslonaca spoljne politike Srbije i dodao da to važi i kada je riječ o pitanju Kosova i Metohije.

Kako je naveo Selaković, Putin i Vučić imaju otvoren i iskren odnos koji može da daje samo dobre rezultate.

"Veoma je dobro kada predsednik Srbije ima nekoga sa kim može da se savetuje i to znači da taj neko ima težinu, iskustvo, odgovornost i moć", naveo je Selaković.

On je rekao da su Rusi bili iznenađeni reagovanjem EU na posljednji niz događaja na Kosmetu, počevši od taksa, pa do transformacije Kosovskih bezbjednosnih snaga /u takozvanu vojsku Kosova/.

Kada je riječ o sporazumima koji će danas biti potpisani, Selaković je rekao da je paket impozantan i vrijedan pažnje i da će nešto od toga krenuti da se realizuje veoma brzo.

Sporazumi se tiču energetike, gasne i željezničke infrastrukture, obrazovanja, tehnologije.

Dva predsjednika posjetiće i Hram Svetog Save, a Selaković je istakao da je Putinova pomoć u početku izrade mozaika u Hramu velika i da, kada je posljednji put bio u Hramu, na zidovima nije bila nijedna kockica mozaika.

"On je pokrenuo taj niz da uradimo mozaik u kupoli", rekao je Selaković dodajući da je Vučić posvećenošću omogućio nastavak radova i da su zbog toga dva predsjednika simbolično vezana za Hram.

Njih će u Hramu ugostiti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, a Selaković se nada da će u dogledno vrijeme doći dan kada će Hram zasijati u punom sjaju i kada će dva predsjednika prisustvovati osveštanju.

Povodom posjete Putina biće organizovan i svečani ručak kojem će, naveo je Selaković, prisustvovati priznate ličnosti u Rusiji kao što su režiser Emir Kusturica i glumac Miloš Biković, a tu će biti prethodni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i Ivana Žigon, Nikolaj Muhin.

Selaković napominje da je riječ o ljudima koji su svojim ponašanjem jačali veze Srbije i Rusije.