latinica  ћирилица
17/01/2019 |  12:05 ⇒ 12:26 | Autor: novosti.rs

Mandelin savjetnik: Kusturica dotakao srca miliona

Završena je još jedna gozba duha, pala je zavjesa na dvanaesti po redu "Kustendorf", najbolji su nagrađeni, a osnivaču prestižnog događaja Emiru Kusturici dodijeljena je nagrada "Šampion kulture" južnoafričke "Mkiva fondacije".
Zolani Mkiva / Foto KUSTENDORF -
Zolani Mkiva / Foto KUSTENDORF

Srpskom reditelju priznanje je uručio Zolani Mkiva (45), nekadašnji savjetnik za kulturu Nelsona Mandele (1918-2013) iz postaparthejd perioda, jedan od lidera afričkog preporoda, nacionalni pjesnik Јužnoafričke Republike i čovjek koji je sarađivao sa najznačajnijim umjetnicima sa svog kontinenta, poput Anđelike Kiđo, Salihom Keitom, Papa Vembom, Bajet...

- Ovo je jedno od najviših priznanja koje može doći sa afričkog kontinenta. Ustanovljeno je 1999. u čast mog dede, koji je bio saborac Nelsona Mandele. Nagrada odaje počast ljudima koji su učinili izuzetne stvari za čovječanstvo dotičući sudbine i srca miliona. Kusturicu smo prepoznali po važnosti njegovih djela i po društvenom uticaju, on nas inspiriše da Mendelin zavjet dovedemo do kraja - kaže u razgovoru za "Novosti" najbliži saradnik Nelsona Mandele.

Objasnio je Mkiva da su nagradu koja se našla u rukama Emira Kusturice, pre njega dobili Nelson Mandela, Fidel Kastro, Ulof Palme, Hugo Čaves, Јaser Arafat, Ahmed Salim ...

A čovjeka koji je dodeljuje, Zolani Mkivu, svijet je upoznao kada je Mandela izašao sa robije duge 27 godina. Mkiva, tada sedamnaestogodišnjak, našao se u centru zbivanja i ispred objektiva svih svjetskih medija, tokom događaja vijeka za afrički kontinent.

- Sa Mandelom sam blisko sarađivao do kraja, postao sam njegov savjetnik za kulturu. Na kraju sam, tokom Mandeline sahrane, govorio o našem lideru, baš kao davne 1990. kada je ugledao slobodu. Mandela je bio saradnik, prijatelj i saborac mog dede jer potičemo iz istog plemena Tembu. Ali to nije razlog za to što sam se ja našao u ovoj ulozi. Ona mi je pripala kao najpoznatijem izvođaču i čuvaru iskonske i tradicionalne afričke imbongi poezije. Svijet je želio da sazna sve o Mandeli, a ja sam se našao u poziciji da vjerodostojno predstavim njegov život i burna dešavanja iz prve ruke - ističe Mkiva.