latinica  ћирилица
17/01/2019 |  17:20 ⇒ 22:11 | Autor: RTRS

Ogromno interesovanje za Putinovu posjetu

Ogromno interesovanje za Putinovu posjetu vladalo je u cijelom regionu. Za novinarske ekipe, organizatori su jednostavno rekli da nemaju dovoljno veliku pres salu, pa su mnogi ostali uskraćeni za materijal sa konferencija za novinare, a poruke Vladimira Putina, ali i njegov dolazak u Srbiju, koji je sam po sebi poruka, komentarisali si i političari, ali i građani.

Avion ruskog predsjednika do Aerodroma "Nikola Tesla" dopratili su srpski migovi, dok je na ceremoniju polaganja vijenaca na Groblju oslobodilaca Beograda i spomeniku Crvenoarmejcu stigao čuvenim blindiranim automobilom "aurus senat", pravljenim specijalno za ruskog predsjednika. Prema stepenu bezbjednosti takovzvana "zvijer" smatra se najboljim automobilom na svijetu jer je otporan na napade iz vazduha, bojne otrove, a može nesmetano da izdrži i pod vodom.

Redovnost sastanaka Putina i Vučića potvrda je da Srbija i Rusija razvijaju dobre odnose i strateško partnerstvo. Među važnim porukama Putinove posjete su i one koje se odnose na region i Republiku Srpsku.

- Vladimir Vladimirovič je više puta govorio da smo mi protiv toga da se u regionu stvara suparništvo. Treba da se rtudimo da naš region bude region saradnje. Mi smo i protiv toga da se govori "ili-ili". Mislim da je sasvim moguće da region sarađuje i sa Zapadom i Rusijom - kaže Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je nadu da će posjeta ruskog predsjednika ostaviti pozitivne efekte i poruke koje će značiti dodatnu stabilizaciju ovih prostora, te da će uticati na mišljenje onih koji u ovom trenutku ne gledaju blagonaklono na to.

Putin je došao i da pruži podršku Srbiji i Republici Srpskoj u vrijeme kada Zapad vrši pritisak da BiH postane dio NATO pakta, da se nastavi centralizacija u zemlji i da se završi otimanje Kosmeta od Srbije, kaže politički analitičar Dragomir Anđelković.

- To je poruka svima da mi nećemo ostati sami, ni Srbija ni Republika Srpska. Dobro smo do sada zaključili da Zapad reaguje na takve stvari, da vide da naše guranje od njih može da rezultira radikalnom geopolitičkom preorjentacijom, te da se drugačije prema nama postavljaju. Rusija od nas ne traži da se odreknemo Zapada, ali Zapad često traži da se odreknemo Rusije. Uz pomoć Moskve to možemo da izbjegnemo - naglasio je Anđelković.

Putina je danas dočekao grad okićen srpskim i ruskim zastavama. Putinovu posjetu Beogradu pratilo je oko 600 novinara iz Srbije, Rusije, regiona i svijeta. Samo iz Moskve sa Putinom je došlo više od 80 izvještača ruskih medija.