latinica  ћирилица
17/01/2019 |  18:25 ⇒ 18/01/2019 | 08:57 | Autor: RTRS

Putin u Beogradu: Rusija važna za stabilnost Balkana (FOTO)

Ruski predsjednik Vladimir Putin završio je zvaničnu posjetu Srbiji, a na aerodromu "Nikola Tesla" ispratio ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Putin je pred odlazak posjetio Hram Svetog Save na Vračaru zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Irinejom.

Ruskog predsjednika dočekali su najviši zvaničnici Srbije, kao i više hiljada građana. Putin je, Ordenom Aleksandra Nevskog, odlikovao srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je poručio da Moskva uvijek može računati na Srbiju kao saveznika.

Sa Putinom je u Beograd doputovala brojna delegacija, a sa srpskim domaćinima potpisan je i veliki broj sporazuma. Avion sa predsjednikom Putinom na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sletio je nekoliko minuta poslije 13.00 časova.

Ruskog predsjednika dočekao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, a odmah nakon dočeka dvojica predsjednika uputila su se na Groblje oslobodilaca Beograda i položila vijence.

Svečani doček predsjedniku Putinu, uz intorniranje himni dviju zemalja i svečane plotune, organizovan je ispred Palate Srbije.

Uslijedili su i zvanični sastanci, prvo u užem, a zatim i u širem formatu, koji su rezultovali potpisivanjem 21 sporazuma.

- Trgovinska razmjena napreduje u ozbiljnim procentima. Uvoz iz Rusije je veći za 30 odsto nego prethodnih godina, izvoz iz Srbije je veći za 4,1 odsto. Takođe, hoću da kažem da svi naši dogovori i sporazumi po pitanju razvoja infrastrukture, odnosa u oblasti energetike ne samo da se razvijaju, nego su na najvišem mogućem nivou, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Upravo je energetika jedna od oblasti u kojoj dvije zemlje najviše sarađuju. Vučić je ponovio da je Srbija zainteresovana za ruski gas, a Putin da je Rusija spremna da finansira nastavak izgradnje gasovoda turski tok kroz Srbiju, za šta je pripremila milijardu i 400 miliona dolara.

Foto:Sputnik / Nataša Milosavljević

- Mi praktično pripremamo taj posao, ustvari ga počinjemo, ali na kraju krajeva sve će zavisiti od drugih zemalja. Između ostalog zemalja EU, koliko su one u stanju da odbrane svoje suverene nacionalne interese u dijalogu sa evropskim strukturama, rekao je Putin.

Ruska ulaganja najavljena su i u oblasti željezničke infrasturktue, a velika pažnja posvećena je oblastima inovacija i digitalizacije, na koje se odnosi čak trećina potpisanih sporazuma. U Beograd je sa ruskom delegacijom došlo i oko 40 predstavnika visokotehnoloških kompanija, koji traže partnere u Srbiji.

- Kao predsjednica Vlade želim da Vam garantujem da će Vlada Republike Srbije biti tu za vas, da ćemo obezbijediti najbolje moguće uslove za rad u Srbiji, za saradnju između Srbije i Ruske Federacije, u ovom novom digitalnom okruženju i ekonomiji znanja, istakla je Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije.

Savjetnik Vladimira Putina za informacione tehnologije Dmitrij Peskov istakao je da su nedavno počeli saradnju sa Vladom Srbije i da su zadovoljni brzinom i kvalitetom saradnje.

- Zaista se nalazimo u jedinstvenom trenutku, kada uspostavljamo nova pravila života u digitalno vrijeme. Nadamo se da ćemo izgraditi takva pravila i takve tradicije, koje neće biti ništa lošije od onih koje su Srbija i Rusija imali u prethodnom periodu, dodao je Peskov.

Predsjednik Srbije zahvalio je Putinu na podršci koju Rusija pruža Srbiji kada je riječ o njenom terotorijalnom integritetu, poručivši da će Rusija u Srbiji uvijek imati saveznika. Neizbježna tema bila je Kosovo, a dvojica predsjednika podijelila su zabrinutost kada je riječ o rješavanju ovog problema. Poručeno je da će Rusija biti podrška Srbiji i na ovom pitanju, jer posljednji potezi rukovodstva samoproglašenog Kosova, poput uvođenja carina ili pokušaja formiranja vojske Kosova, mogu da naruše stabilnost Balkana.

- Ruski stav je dobro poznat - mi se zalažemo za postizanje vitalnog i uzajamno prihvatljivog rješenja Beograda i Prištine na osnovu Rezolucije 1244. Neophodno je, meni se čini, sa većim poštovanjem se ophoditi prema međunarodnom pravu i samo u tom slučaju može da se bori za pravedno rješenje, smatra Putin.

Predsjednik Srbije je naglasio da bez Rusije, i zbog snage Rusije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, potpuno je jasno da nikakvog rješenja neće biti.

- Јa ću se prije svakog rešenja posavjetovati sa predsjednikom Putinom, dodao je Vučić.

Za posebne zasluge u razvijanju rusko-srpskih odnosa Putin je Vučiću uručio orden Aleksandra Nevskog, jedno od najviših državnih priznanja Rusije.

Foto: twitter.com/ineveus)

Najavljeno je i da će Rusija donirati još pet miliona evra za završetak Hrama Svetog Save na Vračaru, ali i vratiti Srbiji 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja, koja se duže od 150 godina nalazi u Sankt Peterburgu, odvojena od originala.

Putin je, na kraju posjete, posjetio Hram Svetog Save, a na ulicama Beograda pozdravilo više od 120 hiljada građana.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Dolazak Putina u Srbiju
Foto: RTRS

Dolazak Putina u Srbiju
Foto: RTRS

Dolazak Putina u Srbiju
Foto: RTRS

Dolazak Putina u Srbiju
Foto: RTRS

Vučić i Putin
Foto: RTRS

Vučić i Putin - polaganje vijenaca
Foto: RTRS

Vučić i Putin - polaganje vijenaca
Foto: RTRS

Putin u Srbiji
Foto: RTRS

Putin u Srbiji (foto: Sputnik / Miloš Ćurčin)
Foto: RTRS

Putin u Srbiji (foto: Sputnik / Miloš Ćurčin)
Foto: RTRS