latinica  ћирилица
18/01/2019 |  08:30 ⇒ 08:34 | Autor: SRNA

Nečajev: Neprihvatljive američke prijetnje kompanija

Američke prijetnje da će uvesti sankcije kompanijama koje učestvuju u projektu "Sjeverni tok 2" neprihvatljive su i nemaju nikakve veze sa slobodnom trgovinom, rekao je ruski ambasador u Njemačkoj Sergej Nečajev.

"Ovakvi postupci predstavljaju neprihvatljiv sistem vršenja pritiska i to nema nikakve veze sa međunarodnim pravom i slobodnom i fer trgovinom", rekao je on agenciji DPA.

Ruski ambasador je istakao da Vašington koristi "nekorektne metode koje su u suprotnosti sa principima tržišta" kako bi osigurao svoje isporuke tečnog prirodnog gasa u Evropu.

"Ako njemačke kompanije odustanu Rusija će moći sama da završi projekat. Rusija ima dovoljno sredstava da to učini", rekao je Nečajev.

On je dodao da se Rusija protivi radikalnim mjerama, ali da same prijetnje ne predstavljaju efikasnu metodu ni u politici, ni u ekonomiji.

Nečajev je odbacio tvrdnje da će Rusija nakon puštanja u rad "Sjevernog toka 2" navodno prekinuti sa tranzitom gasa preko Ukrajine. On je rekao da će se tranzit nastaviti ako bude ekonomski isplativ i opravdan.

"Rusija nikada nije koristila isporuke gasa kao energetsko oružje i nema namjeru da to čini u budućnosti", rekao je on, prenio je TASS.