latinica  ћирилица
18/01/2019 |  10:52 | Autor: SRNA

Komandant terorističke OVK Ismet Tara biće saslušan u Hagu

Ismet Tara, nekadašnji komandant 124. brigade terorističke OVK za područje Orahovca i Velike Hoče, biće saslušan 17. februara u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, rečeno je Srni u Kosovskoj policijskoj službi.

Ismet Tara, poznat po nadimku Hodža Tara, izjavio je za medije na albanskom jeziku da se ne kaje za smrt nijednog Srbina kojeg je ubio na "bojnom polju", te da je "rat" pripadnika takozvane OVK bio "opravdan i u skladu sa principima ratovanja".

Tara je odbacio navode da je počinio ratni zločin, uz konstataciju da je Specijalno tužilaštvo u Hagu optužnice pripremilo na osnovu dokumentacije koju je sačinio Beograd.

On je Specijalni sud pred kojim će u Hagu biti suđeno za zločine koje su počinili pripadnici terorističke OVK nad Srbima, Albancima i nealbancima nazvao "rasističkim sudom koji neće suditi po pravu, već po izmišljenim optužnicama koje su pripremile srpske bezbjednosne službe".

Tara je rekao da neće angažovati advokata i da će sam otputovati u Hag.

On je dvanaesti Albanac koji će biti saslušan u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, a na spisku pripadnika bivše OVK koji će biti saslušani ima 107 lica među kojima se njih desetak dovodi u vezu sa trgovinom ljudskim organima u "žutoj kući" na sjeveru Albanije.

Specijalni sud za zločine takozvane OVK formiran je kako bi se procesuirali navodi iz istrage koju je za Savjet Evrope sačinio specijalni izvjestilac Dik Marti.

Martijev izvještaj navodi veze najviših komandanata terorističke OVK sa ratnim zločinima, progonom nealbanskog stanovništva i organizovanim kriminalom, nakon čega je EU osnovala poseban sud koji će se baviti procesuiranjem vinovnika ovih zločina.