latinica  ћирилица
18/01/2019 |  11:53 | Autor: SRNA

Zatražen pritvor za Gluhića, Avdibašića i Zukića

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona zatražilo je od Kantonalnog suda da odredi pritvor Damiru Gluhiću /30/ zbog sumnje da je počinio krivično djelo pronevjera u službi i lažno prijavljivanje, te Amelu Avdibašiću /35/ i Nadiru Zukiću /25/, svi iz Gradačca, osumnjičenima za pomaganje u činjenju krivičnog djela pronevjera u službi.
Kantonalno tužilaštvo (foto: www.google.ba) -
Kantonalno tužilaštvo (foto: www.google.ba)

Postoji sumnja da je Gluhić početkom septembra prošle godine, kao šef poslovne firme "Belamioniks" iz Gračanice i osoba zadužena za predaju pazara, svjestan da prisvaja novac koji mu je povjeren u službi, po prethodnom dogovoru sa Avdibašićem i Zukićem, prisvojio novac firme u iznosu od oko 78.000 KM tako što su stvorili lažan utisak da je nad Gluhićem počinjeno razbojništvo i otet novac.

Prema unaprijed dogovorenom planu, Gluhić je 10. septembra, preuzeo pazar da bi ga navodno predao u banku, sjeo u službeno vozilo koje je zaustavio na semaforu na raskrsnici u mjestu Pribava kod Gračanice, gdje je jedan od pomagača maskiran i naoružan pištoljem razbio bočno staklo na vratima suvozača, sjeo u vozilo i uperio pištolj u Gluhića.

Zajedno su se odvezli do mjesta Sočkovac na području Petrova gdje je pomagač u autu ispalio hitac i pištoljem udario Gluhića u glavu, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Na sporednom putu drugi pomagač čekao je u voziilu "golf dva", koje su prije nekoliko dana pomagači kupili, te im je Gluhić predao novac, nakon čega su se udaljili, a Gluhić je ostao, pozvao policiju i prijavio da je nad njim izvršeno razbojništvo.

Na taj način Gluhić je pribavio imovinsku korist u iznosu od 78.000 KM, a Avdibašić i Zukić su mu pomagali u tome.

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona su, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom, u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno sprovodili istragu u vezi sa ovim događajem, te su nakon prikupljenih dokaza 16. januara, po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, izvršili pretrese porodičnih kuća, pomoćnih objekata i kancelarija koje su koristili osumnjičeni u Gradačcu.

Prilikom pretresa pronađen je novac i određeni predmeti za koje se sumnja da su korišteni prilikom izvršenja krivičnih djela.

Osumnjičeni su uhapšeni, te uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.