latinica  ћирилица
18/01/2019 |  13:07 ⇒ 15:54 | Autor: RTRS

Ulaganja u opštinu Čajniče 22 miliona KM

Opredjeljenje Vlada Republike Srpske je ravnomjeran razvoj i ulaganje u sve opštine i gradove u Srpskoj. Nema niti jedne opštine i grada u Srpskoj u kojoj Vlada Republike Srpske kroz podršku iz budžeta ili kroz saradnju sa drugim partnerima ne finansira i ne provodi projekte u različitim oblastima, saopšteno je danas iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Izlaganje i izjave načelnika opštine Čajniče Gorana Karadžića u pojedinim medijima o maćehinskom odnosu Vlade Republike Srpske prema ovoj opštini ocjenjujemo neprimjerenim i politikanskim iz razloga što su podrškom Vlade Republike Srpske na teritoriji ove opštine realizovani projekti u vrijednosti od 22 miliona KM i većinska ulaganja koja su zabilježena u Čajniču su ulaganja Vlade Republike Srpske.

Takođe, ističemo da iz opštine Čajniče u Vladu Republike Srpske nije upućena niti jedna, inicijativa, kao ni prijedlog projekta za finansiranje od sredstava za javne investicije.

Podsjećamo načelnika Karadžića i ističemo da je Vlada Republike Srpske iz razvojnog programa po različitim programima odobrila 2,4 miliona KM, od čega je samo za asfaltiranje prilaznih puteva izdvojeno 1,6 miliona, a kroz kreditne linije Investiciono-razvojne banke Republike Srspke plasirano je 1,2 miliona KM.

Na teritoriji opštine Čajniče iz nadležnosti Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite kroz različite projekte uloženo je preko tri i po miliona maraka: kroz Program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida (RVI) do četvrte kategorije od 1999-2018. godine u opštini Čajniče zbrinuto je 86 porodica, (nepovratnim novčanim sredstvima 48 i stanovima 38). Ukupna ulaganja za ove porodice iznose 1.370.296 KM i nema stambeno nezbrinutih porodica iz ove kategorije u Čajniču.

Za izgradnju spomen obilježja poginulim borcima u otadžbinsko-odbrambenom ratu u opštini Čajniče, iz budžeta je uloženo 46.000 KM.

Kroz Program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, u opštini Čajniče zbrinuto je šest preduzeće sa 839 radnika, za šta je utrošeno 1.674.504 KM.

Kroz projekte zapošljavanja koje provodi Zavod za zapošljavanje Srpske u Čajniču je od 2007-2018. godine, zaposleno 108 lica, za što je utrošeno skoro pola miliona maraka.

Za jednokratne novčane pomoći za liječenje, socijalno ugrožena lica i banjsku rahabilitaciju izdvojeno je 35.000 KM.

Za subvencije električne energije socijalnim kategorijama izdvojeno je 250.000 KM.

Kroz podršku privredi po različitim osnovama uloženo je više od pola miliona maraka od čega za podsticaj izvoza 360.000 maraka, podrška za uvođenje ISO standarda 20.000 KM.

U poljoprivredu u opštini Čajniče je uloženo je oko 5,4 miliona KM kroz projekte za podsticaj za razvoj poljoprivrede i sela 1,3 milion KM, Јedinica za koordinaciju projekata 800 000 maraka, šumarstvo 3,3 miliona KM.

U oblasti zdravstva projekat adapatacije, sanacija, rekonstrukcija i opremanje ambulanti porodične medicine, nabavka medicinske opreme, nabavka vozila, nabavka biohemijskog analizatora, Projekat uvođenja informacionog sistema u Čajniču uloženo je skoro pola miliona maraka.

U oblasti prosvjete i kultureVlada Republike Srpske, u periodu od 2006-2018. godine, uložila je u rekonstrukciju zgrade Doma kulture - 123.000 KM, u OŠ "Јovan Dučić" izdvojeno oko 6.000 KM, kroz projekat "Nabavka računara"- DOSITEЈ - 110.000 KM, projekat "Poslovno-informacioni sistem u institucijama osnovnog i srednjeg obrazovanja u Republici srpskoj – EDUIS" - 50.000 KM.

Od 2006-2018. ukupno izdvojeno oko 2,8 miliona KM, kroz projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka, alternativnog smještaja i sl.

Među značajnijim ulaganjima su ulaganja u putnu infrastrukturu za asfaltiranje ulica treće Srpske brigade, Podgoričke i Solunske u Čajniču, asfaltiranje puta za Zaborak opština Čajniče, odobreno je 1.606.500,00 KM.

Programom rehabilitacije magistralnih i regionalnih puteva u Republici Srpskoj u 2011. godini izvršena je rehabilitacija regionalnog puta R448 Potkozara-Čajniče-Metaljka u dužini od 20,63 kilometara i ukupno realizovana sredstva na ovom projektu su iznosila 2.244.087,02 KM.

Ministarstvo porodice i sporta izdvojilo je oko 170.000 KM, od čega 50 hiljada za pomoć sportskim organizacijama, a ostatak za porodicu i pomoć omladinskim organizacijama.

Za programske aktivnosti iz sektora nauke i tehnologije izdvojeno je oko 22.000 KM, za pomoć za izradu prostorno planske dokumentacije od 2008. godine uloženo je 30 hiljada KM, a iz budžeta Ministarstva trgovine i turizma za opštinu Čajniče izdvojeno je 16.000 KM.

U prošloj godini za unapređenje putne infrastrukture u Čajniču je izdvojeno 250 hiljada KM.

Od 2006. do 2018. godine, iz budžeta Ministarstva uprave i lokalne samouprave za opštinu Čajniče izdvojeno je 1.200.000 KM.

Pozivamo načelnika opštine Čajniče Gorana Karadžića da građanima Čajniča i javnosti u Republici Srpskoj u narednim istupima u medijima predoči ulaganja koja su realizovana zahvljujući zalaganjima, trudu, radu i inicijativi zaposlenih u opštini Čajniče.

Nagalašavamo da je Vlada Republike Srpske otvorena za saradnju sa svima, koji u Vladi vide ravnopravnog partnera i da će Vlada Republike Srpske podržati svaku dobru inicijativu, projekat, prijedlog za dobrobit i unapređenje kvaliteta života građana u Republici Srpskoj.