latinica  ћирилица
18/01/2019 |  14:07 | Autor: TANЈUG

Pupovac najavio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Vukovara

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac najavio je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Vukovara, Ivana Penave, za izlaganje djece rizicima napada, nakon što je na zvaničnom gradskm portalu objavio video snimak sa fudbalske utakmice tvrdeći da srpska djeca ne poštuju hrvatsku himnu.
Milorad Pupovac (Foto: Tanjug/Foto FaH/Damir Senca) -
Milorad Pupovac (Foto: Tanjug/Foto FaH/Damir Senca)

Milorad Pupovac je za zagrebačku N1, komentarisao napad na učenika Tehničke škole "Nikola Tesla", koji pohađa nastavu na srpskom jeziku.

Napad se dogodio u srijedu uveče, a napadači su prepoznati kao njegove kolege koje u istoj školi pohađaju nastvu na hrvatskom jeziku.

Pupovac taj događaj dovodi u direktnu vezu sa objavljenim video-materijalom, koji je, inače, Penava prikazao i na konferenciji za novinare održanoj dva dana prije napada.

"Može se dovesti u vezu s tim i u vezu s činjenicom tolerisanja grupnog nasilja pojedinih navijačkih grupa prema učenicima škola koje pohađaju djeca srpske nacionalnosti", rekao je Pupovac.

Dodaje da je to što je uradio gradonačelnik Vukovora u suprotnosti sa zakonima u Republici Hrvatskoj.

"Ovo što je uradio gradonačelnik Penava sigurno je u suprotnosti sa zakonima u Republici Hrvatskoj, Zakononom o dobrobiti i zaštiti djece, sasvim sigurno je protivno odredbama zakona koji se tiču međunacionalnog povjerenja i sasvim sigurno je protivno njegovoj ulozi kao gradonačelnika da govori i zastupa interes svih građana, a ne samo jednog djela građana kao što to on čini", rekao je Pupovac.

Kaže da treba provjeriti da li je prekršen zakon, stavljanjem video-materijala na službene stranice Grada Vukovara u kojima izlaže djecu rizicima napada.

"To je nešto što zaslužuje da se prouče zakonske odredbe i ukoliko to proučavanje, koje je u toku, bude imalo osnove, sasvim sigurno će ići prijava", rekao je Pupovac.