latinica  ћирилица
18/01/2019 |  15:28 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Pašalić: Savski nasip biće potpuno rekonstruisan za oko dvije godine

Svi poslovi na pripremi terena za izgradnju drinskog nasipa u Semberiji biće ubrzani, kako bi se kreditna sredstva Svjetske banke mogla realizovati do kraja ove godine, dogovorio je resorni ministar Boris Pašalić sa predstavnicima grada Bijeljina i AD Vode Srpske. Istovremeno se nastavlja uređenje korita rijeke Јanje, kao i projekti iz programa hitnih mjera zaštite od poplava, koji bi trebalo da budu završeni u naredne dvije godine.

U Gradskoj upravi Bijeljine i resornom ministarstvu vjeruju da će biti prevaziđeni nesporazumi sa vlasnicima zemljišta potrebnog za izgradnju drinskog nasipa dužine 34 kilometra, čija je vrijednost 21 milion KM.

Budžetom grada, za eksproprijaciju je planirano više od dva miliona KM, a identifikovane su i parcele koje mogu biti ponuđene kao zamjensko poljoprivredno zemljište.

"Pored toga smo dogovorili dalje aktivnosti u smislu komunikacije sa stanovništvom na tom području vezano za oduzimanje zemljišta i ne očekujemo tu posebne probleme", rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Srpske.

Planirano je i utvrđivanje obale Drine na dijelu od ušća Јanje do ušća kanala Dašnica, gdje je dolazilo do osipanja zemljišta.

"Danas smo se dogovorili da se paralelno s tim uradi i obaloutvrda u tom dijelu rijeke Drine, tako da bi trebalo da se dogovorimo sa ljudima da budu zadovoljni", istakao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Tokom ove godine trebalo bi da počnu svi preostali projekti iz programa hitnih mjera zaštite od poplava.

U toku je rekonstrukcija savskog nasipa na području Gradiške, Srpca i Broda, kanala Sava – Ukrina, kao i uređenje kanalske mreže u Semberiji.

"Ono što nam je ostalo da ugovorimo jeste ta tenderska grupa 20, odnosno rekonstrukcija rijeke Miloševice u opštini Prijedor, tako da ćemo zaokružiti tu priču oko hitnih mjera zaštite od poplava", naveo je Milan Kikić, direktor AD Vode Srpske.

Nakon okončanja prve dvije etape, ovog mjeseca biće raspisan i tender za treću fazu uređenja korita rijeke Јanje u dužini od 1,8 kilometara, vrijednosti oko pet miliona KM, koja će biti finansirana iz kredita Svjetske banke.