latinica  ћирилица
18/01/2019 |  18:13 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Vučić zahvalio Putinu na posjeti i sporazumima koje su dvije zemlje potpisale

Dan poslije, Srbija analizira rezultate posjete prvog čovjeka Rusije. Tokom nešto više od sedam časova, provedenih u srpskoj prestonici, Vladimir Putin poslao je brojne poruke. Za zvanični Beograd, najznačajniji su konkretni sporazumi, koji su tokom posjete potpisani.

Od njih više od 20, među kojima su, uz sporazume, i ugovori, i memorandumi, srpsko rukovodstvo kao posebno važne ističe - one iz oblasti energetike, infrastrukture, digitalizacije i inovacija.

420 kilometara onoga što zvanični Beograd naziva centralnim gasovodom trebalo bi da bude izgrađeno kroz Srbiju od granice sa Bugarskom do Mađarske.

Upravo dogovor o tom projektu od presudnog je značaja za zemlju, smatra Aleksandar Vučić, jer će, kaže, odrediti njenu budućnost. Uz to, rezultat razgovora sa Rusima je i gradnja gasnog skladišta kapaciteta 750 miliona kubnih metara, što će, s obzirom na sve veći rast potrošnje, značiti sigurnost u slučaju nestašice.

"To su stvari koje suštinski, strateški, strukturalno mijenjaju izgled naše zemlje. Time se dramatično snaži vrijednost naše teritorije, naše cijele zemlje", rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Rezultat dobre saradnje Srbije i Rusije jeste i sve tješnja vojnotehnička saradnja, naglasio je Vučić.

Tako bi Srbija u ovoj godini trebalo da završi nabavku sedam novih vojnih helikoptera od Rusije, ali i da kompletira moderznizaciju svojih migova do sredine naredne godine. Uz privredne, značajan aspekt posjete ruskog predsjednika bile su i političke teme.

Za Srbiju na tom planu ključno je pitanje južne srpske pokrajine. Tokom posjete Putin je ponovio čvrst stav Rusije o tom pitanju, a dan poslije Vučić je uputio poruku Prištini i Briselu.

"Јa zato molim Prištinu da te takse ukine, nije mi to teško da izgovorim, ali molim i naše partnere iz Evropske unije da to još jasnije i određenije kažu i ukažu na značaj i neophodnost nastavka dijaloga", istakao je Vučić.

Putinovu posjetu Beogradu u institucijama Evropske unije nisu komentarisali, jer, kažu - posjete šefova drugih država ne komentarišu.

Ipak, Srbiju napominju da je sama odredila evropske integracije kao svoj strateški prioritet i da se očekuje da se ponaša u skladu s tim. U posjeti Putina Brisel ne bi trebalo da vidi problem, stav je Beograda.

"Mi vodimo transparentnu i iskrenu spoljnu politiku. Brisel zna za naše i tradicionalno i ekonomski dobre veze sa Ruskom federacijom. Naš sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom federacijom, kao što Moskva zna da su aspiracije Srbije u Evropskoj uniji", kaže Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije.

Srbi će iz prestonice do Evropske unije brže upravo zahvaljujući Rusima.

Infrastrukturno najznačajniji rezultat Putinove posjete Beogradu jeste ugovor potpisan između srpskih i ruskih željeznica vrijedan 230 miliona evra, koji obuhvata i sredstva za modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta.

"Unutar njega 127 miliona evra jeste izgradnja dispečerskog centra. Zatim dio koji ide za elektro radove na dionici između Stare Pazove i Novog Sada, to je pruga koju modernizujemo kao najbrža pruga praktično u regionu koju rade ruske željeznice", naglasila je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Efekti Putinove posjete analiziraće se i u narednim danima, a pokazati tek po završetku dogovorenih projekata.

Razgovora i dogovora sa svjetskim liderima u Beogradu bi trebalo da bude još tokom godine.

Vučić najavljuje da bi moglo biti i iznenađenja, ali je za sada, kaže, izvjesno da će srpsku prestonicu uskoro posjetiti prvi čovjek Francuske Emanuel Makron i krajem godine lider Kine Si Đinping.