latinica  ћирилица
19/01/2019 |  13:44 ⇒ 20:16 | Autor: SRNA

Beograd: Јovana Leposavić prva doplivala do Časnog krsta (FOTO)

Širom Srbije organizovano je bogojavljensko plivanje za Časni krst, a centralna manifestacija održana je na Zemunskom keju, gdje je pobijedila osamnaestogodišnja Јovana Leposavić iz Beograda.

U prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, koji je prethodno služio svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao vodu, plivalo je više od 240 plivača, koji su pobjedu prepustili Јovani Leposavić.

Beograd: Plivanje za časni krst

Leposavićeva je ovu pobjedu posvetila svojim drugarima koji se liječe od raka, pošto je i sama pobijedila ovu bolest.

Patrijarh Irinej je prije plivanja za Časni krst poručio da je Bogojavljanje jedan od najvećih praznika.

"Srećan praznik, neka je blagosloven današnji dan kada nas je Gospod ovako brojno sabrao da proslavimo najveći praznik naše svete vjere i svete Crkve. Ona godine ga slavimo u miru, a nadamo se da će ovaj mir da se produži. Ovaj praznik slavi cijeli naš narod, ali i svi Hrišćani širom svijeta", rekao je patrijarh Irinej.

Beograd: Plivanje za časni krst

On je naveo da je ovo praznik radosti, kada se Gospod javio da bi čovjek prihvatio njegovo prisustvo.

"Neka nam današnji dan donese mir, slogu i ljubav, neka nas Gospod svojom dobrotom učini narodom i decom Božijom. Srećan praznik, Hristos se javi", rekao je patrijarh Irinej.

Organizator bogojavljenskog plivanja - opština Zemun dodijelila je bogojavljenske krstove ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i Ambasadi Rusije u Srbiji, koji će im, kako je rečeno, biti uručeni na poseban način.

Bogojavljenski krst dodjeljen je i Radio-televiziji Republike Srpske, kao i gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću.

Prethodno je održana praznična litija do Zemunskoj keja, gdje se plivalo 33 metra, koji simbolizuju broj godina života Isusa Hrista.

Beograd: Plivanje za časni krst

Tradicionalno plivanje za Časni krst održano je i na Adi ciganliji, gdje je pobijedio Pavle Dragišić /25/.

Na Adi ciganliji za Časni krt je plivalo 55 plivača, među kojima i jedna djevojka.

Pored brojnih učesnika, za Časni krst su plivali po tradiciji i pripadnici Vojne akademije, Žandarmerije i Udruženja "Svibor".

Ove godine, po prvi put održano je i saborno pogruženje - ulazak u vodu vjernika.

Tradicionalno Bogojavljensko molitveno sabranje i plivanje za Časni Krst održano je i kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" na Dorćolu, kao i u drugim beogradskim opštinama.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obilježava uspomena na Hristovo krštenje na rijeci Јordan i javljanje Boga u vidu goluba.

Riječ je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzma i nosi kućama, jer se vjeruje da ima duhovna i ljekovita svojstva.

ZA ČASNI KRST U ЈEZERU GAZIVODE PLIVALO VIŠE OD 100 UČESNIKA

Mileta Pitulić iz Zvečana i ove godine, treći put zaredom, prvi je doplivao do Časnog krsta u jezeru Gazivode kod Zubinog Potoka.
Ove godine, kao i prethodnih, interesovanje plivača je bilo veliko, te je jezerom Gazivode i danas zaplivalo višše od 100 učesnika, među kojima su bile i dvije djevojke Milica Đurić iz Kosovske Mitrovice i Milica Ristić iz Grabovca.

Krst je u vodu i ovog puta, nakon liturgije, porinuo Njegovo preosveštenstvo vladika rašško-prizrenski Teodosije.

Najhrabriji plivači, kojih je svake godine sve višše, uššli su u hladnu vodu i zaplivali jezerom u dužžini od 33 metra, ššto simbolizuje broj godina Isusa Hrista.

Pitulić je istakao da su svi koji su plivali na neki način pobjednici, prenose beogradski mediji.

"Samo oni koji imaju jako srce i čvrstu volju i veru su danas doššli i na ovaj veliki praznik zaplivali u hladnoj vodi", rekao je Pitulić.

Obelježžavanja bogojavljanskog plivanja za Časni krst na jezeru Gazivode i ove godine organizovali su crkvena opšština dubokopotočka u Zubinom Potoku i kulturni centar "Stari Kolaššin", pod pokroviteljstvom opšštine Zubin Potok i Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.