latinica  ћирилица
19/01/2019 |  16:19 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Ozbiljan uspjeh Srbije - Nova povlačenja priznanja Kosova

Da li će ostvarska zemlja u Pacifiku, Republika Palau, biti 13. zemlja koja povlači priznanje Kosova?

Bez potvrde ili demantija ove informacije prištinske televizije Klan Kosova, srpski šef diplomatije Ivica Dačić najavljuje da će predstavnik jedne države, u Beogradu, saopštiti da ta zemlja povlači priznanje Kosova.

Neka u Prištini još razmišljaju, poručuje Dačić, i dodaje - nije samo Palau, biće ih još.

Ne prije vremena, već u ponedjeljak. Nakon što predstavnik zemlje koja će povući priznanje doputuje u Beograd i predstavi notu.

Tada će Dačić zvanično saopštiti, koja zemlja će zemlja zauzeti 13. poziciju na listi onih koje više ne priznaju nezavisnost jednostrano proglašenog Kosova.

- Imamo zanimljivu pojavu, da kosovski mediji sami objavljuju i najavljuju ko će povući priznanje, što se kosi s tim da su govorili da lažemo. Ministarstvo spoljnih poslova tzv. Kosova je demantovalo to, ali to nije smetalo Pacoliju da juče pošalje pismo predsjedniku Palaua, u kom izražava čuđenje što će se to desiti, kaže Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije ističe da su ruski zvaničnici tokom razgovora u Beogradu pokazali da visoko cijene rad Srbije na povlačenju priznanja Kosova.

Da je riječ o ozbiljnom uspjehu Srbije, naglašava i predsjednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun.

Pokazalo se, dodaje, da je samoproglašena državnost Kosova, ako je jednostrana – besperspektivna. Ukazuje da je potrebno konačno, sveobuhvatno rješenje.

- Ovaj proces ćemo nastaviti. Nećemo da se pomirimo sa situacijom da nas neko natjera da priznamo tu samoproglašenu državu. I ovaj slučaj je pokazao da treba razgovarati. U Prištini moraju da prihvate činjenicu da je Srbija svoju oziciju suštinski ojačala, stvaraju se uslovi da se spreči Priština u jednostranom ponašanju, dodaje Drecun.

Јednostrane akte vlasti samoproglašenog Kosova osudio je tokom posjete Beogradu predsjednik Rusije, kaže Dačić. Dodaje da nema razlike u onome što je Vladimir Putin govorio javno i iza zatvorenih vrata.

U slučaju eventualne promjene formata dijaloga Beograda i Prištine, Moskva, ističe Dačić, neće biti nijemi posmatrač.

- Ukoliko dođe do nekih promjena u formatu, ni Rusija ni Srbija neće dozvoliti, ako se širi ili mijenja format, da se uključe neke zapadne sile, a da se ne uključe Rusija i Kina kao stalne članice Savjeta bezbjednosti. Ali to nije realna opcija - opcija je da će se dijalog nastaviti ako dođe do ukidanja taksi, ističe Dačić.

Dačić navodi da se vrši pritisak na Prištinu da se ukinu takse. Izričit je – laž je da nema zahtjeva SAD da se povuku takse.

Iako se spominje postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma sa Prištinom, Dačić kaže da treba da se donese nova rezolucija Savjeta bezbednosti, umjesto Rezolucije 1244.