latinica  ћирилица
20/01/2019 |  19:02 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Molitveno okupljanje u Dubrovniku

U sedmici molitve za jedinstvo hrišćana, u pravoslavnoj crkvi Svetog Blagovještenja u Dubrovniku, i ove godine organizovano je molitveno okupljanje. Na ekumenskoj molitvi uz sveštenike Eparhije zahumsko- hercegovačke i primorske i Dubrovačke biskupije, učestvovali su brojni vjernici pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti.

Vladika Zahimsko-hercegovački i primroski Dimitrije rekao je da je iz Dubrovnika poslata poruka zajedništva.

- Poruka koju šaljemo večeras iz Dubrovnika je da smo skupa, zajedno i da gradimo na temeljima koje su nam ostavili vladika Grigorije i biskup Mate Uzinić. Trudiću se da nastavim i da, ako budem mogao, unaprijedim započeto - poručio je vladika Dimitrije.

Vladika je istakao da su ovakva okupljana veoma značajna za Srbe u Duborvniku.

- Pokazujemo dobru volju. Nadam se da će to biti primjer za sve, jer moramo da budemo iskreni i otvorenog srca jedni prema drugima. Ne može se riječima iskazati koliko je značajno da ljudi žive život dostojan čovjeka i da budu primljeni u zajednicu - rekao je on.

Dubrovački biskup Mate Uzinić istakao je da je molitveno okupljanje sastavni dio suživota u Dubrovniku.

- Lično ne primjećujem da su Srbi u Dubrovniku na bilo koji način isključeni, marginalizovani, a ako bi to bilo naravno da bi bilo za svaku osudu. Biti zajedno na ovakvim susretima nam omogućava da se bolje upoznajemo i da pokušamo uništiti predrasure koje možda mogu postojati među nama i kao pripadnicima određenih naroda, ali mi smo ovdje zapravo kao pripadnici podijeljenih crkava. Na neki način, uz to što razbijamo predrasude, vjerujem da kroz ove susrete i molitve uspijevamo takođe i otkriti šta je ono što nas povezuje, a ono šta nas dijeli shvatiti kao ono što nas obogaćuje - rekao je biskup.

Јedinstvo, dobra volja i mir među ljudima su ono što vjernici i jedne i druge vjeroispovijesti, okupljeni sinoć u Crkvi Svetog Blagovještenja u Dubrovniku potenciraju.

Zajednička godišnja molitvena okupljanja hrišćana u Dubrovniku već postaju tradicija.