latinica  ћирилица
21/01/2019 |  11:34 ⇒ 11:54 | Autor: SRNA

Puzigaća: Zatražićemo prijem u sudu u Strazburu

Predstavnici Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH zatražiće prijem u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu da bi dobili zvaničan odgovor iz ove institucije zbog čega su njihove tužbe protiv Hrvatske odbijene, najavio je predsjednik ovog udruženja Nikola Puzgaća.
Nikola Puzigaća -
Nikola Puzigaća

"Srbi izbjegli iz Hrvatske su poniženi i diskriminisani i za nas je nezamislivo da tužbe protiv Hrvatske neprihvatljivim proglašava `sudija-pojedinac` i da u obrazloženju navode da na ovakvu odluku stranke nemaju pravo žalbe", rekao je Puzigaća Srni.

Napominjući da izbjegli Srbi samo dobijaju odbijenice iz Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, on je istakao da se stiče utisak da tužbe niko i ne čita i da se takve odluke donose na osnovu skeniranih potpisa sudija.

"Udruženje smatra da je neprihvatljivo da Strazbur ne prihvati nijednu tužbu jer postoje brojni dokazi kršenja ljudskih prava Srba u Hrvatskoj, a odnose se na vraćanje stanarskih prava i imovine, te neostvarena penziona i radna prava u toj državi", naveo je Puzigaća.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je krajem prošle godine desetak tužbi koje su Srbi podnijeli protiv Hrvatske zbog nemogućnosti ostvarivanja prava stečenih u toj državi.

Udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH predalo je u oktobru prošle godine Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu 10 tužbi protiv Hrvatske zbog nemogućnosti ostvarivanja stečenih prava Srba u toj zemlji.