latinica  ћирилица
23/01/2019 |  17:13 ⇒ 21:41 | Autor: RTRS

Srpska ustavna kategorija, ne može se dovesti u pitanje njeno ime (FOTO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, povodim najave SDA o inicijativi za promjenom imena Republike Srpske, da je Srpska ustavna kategorija i dodao da se ne može dovesti u pitanje njeno ime. Dodao je da ova inicijativa jeste i inicijativa za razdruživanje u BiH.

Konferenciju za novinare pogledajte i na sljedećem linku.

"Republika Srpska je ustavna i međunarodno priznata i po ocjeni Venecijanske komisije iz 2005. godine", naglasio je Dodik.

Srpska je potpisnica svih 12 aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, tako i aneksa IV – Ustava BiH, istakao je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik. 

Dodik je rekao da je inicijativa SDA postojala i ranije i da ju je pokrenuo Sulejman Tihić, ali ju je pod uticajem stranaca povukao.

"SDA ovom iniscijativom želi da problematizuje Republiku Srpsku. U Ustavu BiH u Članu 1. stav 3 piše da je BiH sastavljena od dva entiteta - FBiH i Republika Srpska. Samim tim Srpska je ustavna kategorija i ne može se dovesti u pitanje njeno ime", rekao je Dodik.

On je istakao da je ova inicijativa neprihvatljiva i nespojiva sa Ustavom BiH.

"Zatražićemo zasjedanje NSRS ukoliko bude aktivirana ova inivijativa, a biće preispitan i način moge učešća u radu Predsjedništva BiH. Ovo je inicijativa za razdruživanje u BiH", poručio je Dodik.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Istakao je da je važno da Srpska još jednom iskaže konsenzus o tome.

Dodik je za sutra najavio sastanak sa liderima svih partija u NSRS i PS BiH na kojem će se raspravljati o inicijativi SDA.

"Ovo je tačka preko koje se ne može preći i ja je neću preći. Ne želim da neko na ovaj način omalovažava Republiku Srpsku", poručio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da inicijativa SDA pominje inicijativu samo pet dana nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao da treba promijeniti Dejtonski sporazum.