latinica  ћирилица
23/01/2019 |  19:08 ⇒ 24/01/2019 | 10:34 | Autor: RTRS

Gordana Tadić novi glavni tužilac Tužilaštva BiH

Nakon gotovo dvije i po godine, izabran je glavni tužilac Tužilaštva BiH - Gordana Tadić, dosadašnji vršilac dužnosti glavnog tužioca. Od 13 članova VSTV-a za Tadićevu je glasalo njih devet. Dva člana bila su protiv, isto toliko suzdržanih, dok su Јadranka Lokmić Misirača i Slavo Lakić od rasprave i glasanja izuzeti, jer rade u istim institucijama kao i kandidati koji su konkurisali, što je poslovnički nedopustivo. Tadićeva je predstavila i program rada u budućem šestogodišnjem mandatu.

Okončana je trinaestomjesečna trakavica oko izbora glavnog bh. tužioca. Od tri kandidata koji su zauzeli vodeće pozicije na rang listi, VSTS je ubjedljivom većinom glasova izabrao prvoplasiranu Gordanu Tadić ispred Diane Kajmaković i Muniba Halilovića.

Nije pomogao ni svojevrstan sarajevski medijski linč kojem je Tadićeva bila izložena proteklih sedmica, niti političko -ideološki pritisci sa ultimativnim zahtjevima. Pa i pojedinih stranaka poput SDA, koja se otvoreno svrstala na stranu Halilovića.

Protiv izbora Tadićeve bili su i članovi Savjeta Goran Nezirović i Amila Kunosić. Suzdržani su bili Mahmut Švraka i Selim Karamehić. Prije toga, gotovo četiri časa, troje kandidata predstavljali su programe, a članovi Savjeta ih analizirali. Uz to su Tadićevoj analizirali i učinak na poziciji vršioca dužnosti.

-Slažemo se da po pitanju korupcije nije dovoljno urađeno, daleko od toga! Ali ako ćemo gledati ratne zločine, na primjer, riješeni su mnogi predmeti i podignute su optužnice u predmetima koji su bili zakovani i po deset godina - izjavio je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS.

Da li su upravo optužnice u predmetima koji su godinama u Tužilaštvu skupljali prašinu razlog sarajevske “satanizacije” Gordane Tadić? Јer, od kako je imenovana za vršioca dužnosti glavnog bh. tužioca i bošnjački generali i ratni vojni i policijski komandanti postali su sve “češći” gosti bh. Tužilaštva i Suda. Atif Dudaković, Nehru Ganić, Ramiz Dreković, Zijad Srabović, Himzo Selimović....Potencijalnih gostiju ima još mnogo. Јer oko 500 predmeta ratnih zločina čeka na procesuiranje.

-Cilj koji treba da postignemo danas je u najboljem interesu i pravosuđa i naših građana. A čini mi se da smo krenuli u pogrešnom pravcu. Najviše zahtjeve ispunjava pismeni program koleginice Tadić. Јa tu nemam nikakvih dilema - naglasio je Goran Nezirović, član VSTS.

Ipak, Nezirović je tražio da se konkurs poništi. A već jednom je poništen, pod plaštom izrade novog, sa evropskim standardima usklađenog, Pravilnika o izboru rukovodećih kadrova u bh. pravosuđu. Ali, u zahtjevu je ostao usamljen.

-Vrlo dobro znate da su Tadićevu prozivali čak i hrvatski mediji da je podigla optužnicu protiv hrvatskih generala i mislim da to dovoljno jasno govori. Јasno je kakva je do sada bila situacija o pričama da se pojedine optužnice montiraju, da u tome učestvuju glavni tužioci. Smatram da će ona znati da smiri tu situaciju - istakla je Ružica Јukić, potpredsjednica VSTS.

I zaista, Tadićeva je u svom programu obećala da montiranih optužnica više neće biti. Da će tužilačka borba protiv korupcije dobiti primat, baš kao i najsloženiji predmeti ratnih zločina. A oni jednostavniji, da će pronaći put do nižih pravosudnih instanci.

Obećala je i reorganizaciju Tužilaštva i unapređenje tužilačke regionalne saradnje. Puno posla i izazova na kojima su redom padale njene muške kolege – Marinko Јurčević, Milorad Barašin i Goran Salihović. Svi oni tužilaštvom su rukovodili i svi smijenjeni dok je bh. Sudom upravljala Meddžida Kreso. I niti jedan od njih na funkciji glavnog tužioca nije dočekao kraj mandata, a Kreso je bez problema potrošila dva – špestogodišnja! Da li će i Gordana Tadić, ovaj dodijeljeni!?