latinica  ћирилица
27/01/2019 |  13:30 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

Obilježeno 26. godina od formiranja Taktičke grupe

U Osmacima je danas obilježeno 26 godina od formiranja Taktičke grupe Osmaci, koja je bila u sastavu Vojske Republike Srpske.
Obilježavanje godišnjice od formiranja Taktičke grupe Osmaci - Foto: SRNA
Obilježavanje godišnjice od formiranja Taktičke grupe OsmaciFoto: SRNA

Tim povodom služen je parastos, prislužene su svijeće i položeni vijenci na spomenik za 241 poginulog borca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence su položili članovi porodica poginulih boraca, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, ratni komandant Taktičke grupe pukovnik Boško Đuričić, predstavnici boračkih organizacija Osmaka, Šekovića i Zvornika, te ratnih vojnih invalida i drugih organizacija proisteklih iz rata.

Savčić je rekao da je Taktička grupa Osmaci dala ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske.

- Kada se uzme u obzir broj poginulih u odnosu na brojno stanje jedinice, vidi se da je riječ o 20 odsto poginulih, što je nezabilježen procenat u ratovanju - rekao je Savčić i podsjetio da je jedino Srbija u Prvom svjetskom ratu imala veće gubitke u živoj sili vojničkog sastava, nego što je to ovdje bio slučaj.

Savčić je naglasio da sve to dovoljno govori o težini fronta na kome se nalazila Taktička grupa, o težini borbi koje su vođene na ovom prostoru i o njihovom junaštvu i spremnosti da odbrane slobodu i svaki pedalj srpske zemlje.

- Zbog toga im neizmjerno hvala, kao i svim pripadnicima Taktičke grupe na ogromnom doprinosu koji su dali za stvaranje Republike Srpske - rekao je Savčić.

Pukovnik Đuričić rekao je da redovno dolazi na ovo mjesto, ne samo kada se obilježava godišnjica, da se pokloni sjenima onih koji su dali svoje živote da srpski narod ostane na svojim ognjištima.

- Ovaj dan pokazuje koliko borci Taktičke grupe koji su ovdje prisutni, uprkos velikom snijegu, poštuju svoje drugove koji su dali živote braneći svoj kraj tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata - istakao je Đuričić.

On je rekao da preživjeli borci ne žele da se ponovi rat, nego da u stečenom miru žive na svojim ognjištima, sa svojim sugrađanima i komšijama.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Osmaci Rade Јakšić rekao je da je Taktička grupa Osmaci, najvjerovatnije, imala procentualno najviše poginulih boraca u Republici Srpskoj.

- Taktička grupa Osmaci na početku rata brojala je 1.100 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih je poginuo 151 borac, što znači da je svaki sedmi vojnik poginuo - rekao je Јakšić.

On je podsjetio da je na prostoru Osmaka poginulo 35 boraca iz jedinica sa područja drugih opština, 31 borac iz Osmaka u sastavu drugih jedinica na drugim ratištima, te 31 civilna žrtva rata sa ovog područja.

Јakšić je rekao da je Taktička grupa Osmaci držala borbenu liniju dugu 20 kilometara, od Osmaka do Bišine kod Šekovića, na kojoj je bila suprotstavljena Drugom tuzlanskom korpusu takozvane Armije BiH, te da je stalno napadana od muslimanskih snaga iz Srebrenice kojima je komandovao Naser Orić.

- Naša jedinica čuvala je ovaj kraj i sprečavala prodor prema Zvorniku i Drini, a poznato je da je tokom rata jedini prolaz od Pala prema Zvorniku i Srbiji bio preko Šekovića, Capardi i Crnog vrha - rekao je Јakšić i naglasio da je Taktička grupa bila veoma bitan vojni faktor odbrane ovog prostora.