latinica  ћирилица
03/02/2019 |  11:50 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Izlile se bujične vode u Јezeru i Šipovu; ugrožena domaćinstava (FOTO)

Nakon naglog otapanja snijega, rastu vodostaji rijeka, ali su u Srpskoj, uglavnom, ispod kote redovne odbrane od poplava. U opštini Јezero izlile su se Pliva i Јošavka.

Ugroženo je 20 domaćinstava, a petočlana porodica iseljena je u toku noći.

Voda je poplavila više stotina dunuma oranica i livada, uzvodno od Јezera prema Šipovu. I u opštini Šipovo izlile su se rijeke Pliva i Јanj, i poplavile desetine kuća.

Posebno je kritično u selu Duljci, gdje je Pliva poplavila most, koji povezuje selo sa putem prema Šipovu. 

Oko 19.00 časova došlo je do izlijevanja rijeke Sane u mjestu Vitasovci opština Novi Grad, uslijed čega je došlo do prekida saobraćaja na lokalnom putu Blaga Јapra - Vitasovci - Radomirovac - Volar.

Naselja Radomirovac i Votasovci koriste alternativni putni pravac preko mjesta Svodna.

Večeras je na Ilidži, vodena bujica srušila novoizgrađeni pješački most na rijeci Željeznici. Niko nije povrijeđen, a građani strahuju da bi rijeka mogla da probije zaštitnu ogradu i poplavi naselje.

Foto: Klix.ba

Na području opštine Stanari izlile su se rijeke Radnja, Ukrina i Ostružnja, koje su poplavile poljoprivredno zemljište, rečeno je Srni iz Opštinske uprave.

Nadležne službe su na terenu i trenutno nema opasnosti da voda ugrozi domaćinstva.

U poslijepodnevnim časovima primjetno je povlačenje vode.

Na području Dervente izlila se rijeka Ukrina, a stanovnici i materijalna dobra trenutno nisu ugroženi, saopšteno je iz Republičkog centra civilne zaštite Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je nivo Ukrine, iako raste, za sada ispod kote redovne odbrane od poplava.

Svi veći vodotoci - Sana, Una, Vrbas, Bosna, Drina i Sava rastu, a za sada su ispod tačke redovne odbrane od poplave.

Poplave (Foto: RTRS)

Naglo povećanje vodostaja rijeka i njihovih pritoka pažljivo će se pratiti u naredna dva-tri dana, kao i krajnji talas Savom do granice sa Srbijom, navodi se u saopštenju.

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske, koja radi u pojačanom režimu, poručila je da motri aktuelnu hidrološku sliku Srpske i da je spremna da izvrši sve svoje zakonske zadatke.

Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu su u porastu, a na snazi su redovne mjere zaštite od poplava, rečeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje. Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu iznosi 317 centimetara, što je 163 centimetra više u odnosu na juče ujutro.

Vodostaj rijeke Sane je 394 centimetra i ima tendenciju rasta oko dva centimetra za jedan čas.

U Centru za obavještavanje kažu da su u kontaktu sa kolegama u okruženju i da za sada nema informacija o značajnijem porastu vodostaja ove dvije rijeke uzvodno.

Povezane vijesti:

Solak: Ugrožene opštine bez pomoći jer nije usvojen budžet

Vanredna situacija proglašena u Zenici i Busovači

Solak: Velike rijeke za sada ne prijete izlivanjem

Rastu nivoi rijeka Bosne i Save

Hoće li topljenje snijega značajnije povećati vodostaje?