latinica  ћирилица
06/02/2019 |  10:51 ⇒ 11:03 | Autor: TANЈUG

Skoplje otvara ambasadu u Atini

Odlukom Vlade u Skoplju najavljeno je otvaranje ambasade Republike Sjeverne Makedonije u Grčkoj sa sjedištem u Atini.
Skoplje - Foto: RTRS
SkopljeFoto: RTRS

Prema saopštenju objavljenom u Skoplju, odlukom na 118. sjednici Vlade premijera Zorana Zaeva predviđeno je otvaranje "Generalnog konzulatana Republike Sjeverne Makedonije u Republici Grčkoj, sa sjedištem u Solunu".

Pomenute odluke, kako je precizirano, stupaju na snagu odlukom o proglašenju amandmana na Ustav Republike Makedonije, koji se odnose na ozvaničenje promjene imena države u Republika Sjeverna Makedonija.

Na osnovama utvrđenih odredbi bilateralnog sporazuma između Skoplja i Atine, potpisanog juna prošle godine u Prespi, Makedonija zvanično treba da promijeni ime sedam dana otkako Grčka u parlamentu ratifikuje protokol za pristupanje Skoplja NATO paktu. Taj čin je najavljen za 8. februar.

Zbog oduženog spora oko službene upotrebe imena Makedonija, dvije susjedne države dosada su diplomatske odnose održavale na novou kancelarija za veze u Atini i Skoplju.

Vlada Makedonije juče je formirala i međuresorsku radnu grupu za sprovođenje odredbi Prespanskog dogovra, koja treba da sačini nacionalni akcioni plan za izvršavanje obaveza i prati primjenu aktivnosti iz tog akta.