latinica  ћирилица
06/02/2019 |  16:23 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Suđenje za Orašje: Јedan od ključnih svjedoka odbio da svjedoči

Nova blamaža bh pravosuđa. Јedan od ključnih svjedoka u predmetu Đuri Matuzoviću i devetorici pripadnika HVO i policijskih snaga, optuženih za ratne zločine nad Srbima u Orašju, odbio je da svjedoči.

Predsjednik Udruženja logoraša Modriče i regije Posavina Vlado Dragojlović vjeruje da je svjedok podmićen raznim donacijama i pogodnostima da ne bi govorio o svom stradanju i ubistvu brata. S druge strane, Petar Mojić odrekao se statusa zaštićenog svjedoka i progovorio je javno o torturama i ubistvima Srba u Orašju.

Od maja do avgusta 1992. Petar Mojić bio je u zarobljeništvu HVO-a, najviše u improvizovanom logoru u Donjoj Mahali, opština Orašje. Od batina koža zatvorenika bila je crna, svjedoči Mojić koji se sjeća da su ih tjerali u rijeku Savu.

- Tukli su nas puškama, nogama ma nema šta nam nisu radili, rekao je Mojić.

Iz šupe u kojoj su bili zatvoreni na tajnoj lokaciji kako ih ne bi registrovao Međunarodni Crveni krst, vidio je, kaže, kako pripadnici Vojne policije pod komandom Pere Vincetića ubijaju Maksu Gajića. Vincetić je nedostupan pravosudnim organima BiH.

Svjedoci tvrde da je najgori batinaš bio Mato Rakijica tj. jedan od optuženih Mato Živković. Drugi svjedok Kosta Pejić rekao je za optuženog Živkovića da je silovao njegovu svastiku koja je cijeli rat provela u logoru u Orašju. Ilinka Alić je umrla, ali je o strahotama pričala Kosti.

- Ilinka je bila u logoru Donja Mahala do kraja rata. Јednom dok je čistila WC, jedan policajac Mićo Јovanović zvani Šaraf, uhvatio je za kosu i gurnuo glavu u šolju punu ljudskog izmeta, ispričao je Kosta Pejić, svjedok.

Tužilac Milanko Kajganić nije mogao da izvede i trećeg svjedoka koji, kako je rekao, uporno odbija da svjedoči zbog liječenja u Beogradu. Bivši logoraš Vlado Dragojlović sumnja da pomenuti svjedok ima zdrastvenih problema već da su motivi druge prirode.

- Radi se o Stevi Petrović, a nije to jedini slučaj. Ne znam kakav mu je motiv ali pomenutom svjedoku je stradao brat i pretprio je strahote, ne samo da ne dolazi na suđenje već to propagira kao neku vrijednost. Može biti one strane da li je ga ucjenjuju donacijama ili stvarima , teško je dokazivo, smatra Vlado Dragojlović, predsjednik Udruženja logoraša Modriče i regije Posavina.

Odbrana optuženih pokušala je da diskredituje svjedočenje Petra Mojića tvrdeći da je u današnjem svjedočenju rekao mnogo više nego u iskazima iz ranijih godina. Mojić je ostao istrajan u svom svjedočenju o torturama i ubistvima koje je vidio. Suđenje se nastavlja 20.februara.