X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
06/02/2019 |  20:12 | Izvor: SRNA

Zaštititi srpske povratnike od nove otimačine stanova

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta upozorio je da Hrvatska masovno vrši reviziju stanova dodijeljenih srpskim povratnicima na korišćenje i zatražio da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zahtijeva zvaničnu informaciju od Hrvatske o tome i učini sve da zaštiti srpske povratnike od nove otimačine stanova.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je naglasio da Ministarstvo spoljnih poslova treba da traži od Hrvatske da srpski povratnici dobiju pravo da otkupe stanove, koje su dobili na osnovu činjenice da su imali stanarsko pravo prije rata, po istim cijenama kao i ostali građani Hrvatske koji su to učinili tokom devedesetih godina prošlog vijeka, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

On je naveo da su mnogi povratnici u Ličko-senjskoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj, tokom oktobra, novembra i decembra prošle godine na vratima zatekli obavještenja o reviziji korišćenja stanova, prema kojima su dužni da se jave u nadležnu Kancelariju za stambeno zbrinjavanje u roku od osam dana.

"Obavještenja su stavljena ljudima u zimskom periodu kada je velika većina starijih povratnika kod svoje djece ili rodbine u Srbiji", ukazao je Linta i dodao da su srpski povratnici veoma uznemireni jer se plaše oduzimanja stanova koje su dobili na korišćenje nakon višegodišnjeg čekanja i prikupljanja skupe dokumentacije.

"Ogromna većina ljudi kojima su poslata obavještenja o reviziji korišćenja stanova nije o tome obaviještena tako da im je prošao rok u kome je trebalo da se jave nadležnoj kancelariji. Zbog toga postoji opravdan strah da će opet završiti na ulici", naveo je Linta.