latinica  ћирилица
07/02/2019 |  10:08 | Autor: SRNA

Dačić: Ne vjerujem da pritisak Amerike na Prištinu ne može da uspije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da poštuje to što SAD vrše pritisak na Prištinu da ukine carine na robu iz centralne Srbije i BiH, ali da ne vjeruje da u tome ne mogu da uspiju.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je ocijenio da prištinski zvaničnici Ramuš Haradinaj i Hašim Tači igraju različite uloge u pregovorima oko Kosova i Metohije i da nije jasno ko je čiji policajac.

"Očigledno da jedan igra dobrog policajca, a drugi lošeg policajca. Pitanje je ko je čiji policajac. Zato sam i rekao da poštujem to što SAD vrše pritisak na Prištinu, ali ne mogu da povjerujem u to da nisu uspjeli u tome", rekao je Dačić za "Glas Amerike".

On je naglasio da su tenzije između Beograda i Prištine već povišene, ali da Srbija neće povlačiti nikakve poteze i da joj je u interesu da se što prije postigne rješenje.

Dačić je ocijenio da je u ovom momentu teško postići rješenje i da ideja razgraničenja, koju su pominjali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Tači, nije razrađena.

"Dijalog je u blokadi i ne računa se na to da može da dođe do odluke o ukidanju taksi koja bi mogla da ponovo pokrene dijalog. Imate odluku o vojsci /samoproglašenog Kosova/, odluku o `Trepči`, ovo što sada Haradinaj govori i mislim da je neophodno da se o svemu tome razgovara u Savjetu bezbjednosti", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije ocijenio je da je izjava Haradinaja da prekida komunikaciju sa UNMIK-om, skandalozna i da će biti skandalozno ako se to desi, te dodao da baš zato misli da je potrebno da se sjednica Savjeta bezbjednosti održi jer postoje obaveze svih članica da upozore Kosovo da to tako ne može.

Kada je riječ o raspravama o izvještaju generalnog sekretara o Kosovu i Metohiji na sjednicama Savjeta bezbjednosti UN, Dačić ističe da ga najviše brine "natezanje da li će sednice uopšte biti", koje se dešava svaka tri mjeseca, te dodao da za Srbiju nije važno koliko puta godišnje se raspravlja, već je prioritet da se takve sjednice uopšte održavaju.

Dačić je rekao da mu je žao što pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel, odlazi sa tog položaja sredinom februara, jer je bio nosilac promjene stava SAD prema Srbiji.

"Rekao sam da se šansa za postizanje dogovora kreće oko Trampove administracije i da zato treba požuriti. Ako se u ovo vrijeme ne dođe do dogovora, teško se može vjerovati da će neka naredna administracija biti bolja od ove. Trampov mandat je već prešao polovinu, Mogerini se nalazi u posljednjoj godini mandata. Zato mislim da bi bilo valjano učiniti sve napore da se, ako je moguće ove godine, dođe do nekog rješenja", rekao je Dačić.