latinica  ћирилица
07/02/2019 |  16:29 ⇒ 08/02/2019 | 08:54 | Autor: RTRS

RAK novom odlukom o digitalizaciji stavila u podređen položaj javne medijske servise u BiH

Ekspertski tim RTRS-a, BHRT-a i Federalne televizije uputio je Savjetu Regulatorne agencije za komunikacije spisak sa svim primjedbama, kojim traži obustavu Odluke o raspisivanju javnog poziva za operatera i multipleksa C.

Iako su javni medijski servisi u BiH spremni za potpuno digitalno emitovanje signala i ujedno i nosioci dozvola za multiplekse A i B, čime do zadnjeg uslova ispunjavaju potrebe građana za digitalnim TV signalom, Regulatorna agencija za komunikaciju je, uz podršku Savjeta Regulatorne agencije, koji je u tehničkom mandatu još od prošle godine, bez zakonske osnove i bez saglasnosti Savjeta ministara, ipak donio ovakvu odluku.

Odluka i pravilo, koji su objavljeni, nisu u skladu sa Zakonom, jer u BiH ne postoji Zakon koji uređuje oblast digitalnog emitovanja, čime se narušavaju osnovni principi ustavnosti i zakonitosti. Donošenjem pravila i odluka RAK je preuzeo na sebe ulogu i zakonodavne i izvršne vlasti.

Podsjećamo da je Narodna skupština Republike Srpske u septembru 2017. usvojila zaključke kojima se zahtijeva od izabranih i imenovanih predstavnika iz Republike Srpske u institucijama BiH da preduzmu sve mjere i aktivnosti u cilju zaštite imovine RTRS-a. Isti zaključak je na zaštitu imovine RTRS-a obavezao i Vladu Srpske. Do danas, niko u Regulatornoj agenciji, čak ni predstavnici iz Republike Srpske, nisu uradili ništa po pitanju ovih zaključaka.