latinica  ћирилица
07/02/2019 |  17:46 | Autor: SRNA

U ponedjeljak štrajk upozorenja u osnovnim školama

Zaposleni u osnovnim školama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u Federaciji BiH najavili su za ponedjeljak, 11. februar, štrajk upozorenja nezadovoljni što plate prosvjetnih radnika u osnovnim školama nisu izjednačene sa platama zaposlenih u srednjim školama.
Učenici - Foto: RTRS
UčeniciFoto: RTRS

Prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora bilo je dogovoreno da se zaposlenim u osnovnim školama povećaju koeficijenti, a umjesto toga im je povećana osnovica, čime njihove plate nisu izjednačene s platama prosvjetnih radnika u srednjim školama, što je bio glavni cilj pregovora Sindikata osnovnog obrazovanja sa kantonalnom Vladom.

"Povećati osnovicu nama ništa u osnovnom obrazovanju ne znači, jer su svi naši pregovori išli na to da se poveća koeficijent za pet odsto, odnosno 15 odsto kroz tri godine, kako bi se približili zaposlenima u srednjim školama", izjavio je predsjednik Sindikata osnovnih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona koje nastavu izvode po hrvatskom planu i programu Slavko Lauš.

On je objasnio da se povećanjem osnovice plate najviše povećavaju budžetskim korisnicima sa većim platama, tako da će učitelj sa povišicom osnovice za pet odsto dobiti samo 44 KM više, a oni koji imaju 3.000 KM platu dobiće povišicu od 150 KM.

Predsjednik kantonalnog Sindikata osnovnog vaspitanja i obrazovanja za škole koje rade po bošnjačkom planu i programu Omer Tipura rekao je da je 1.590 radnika ogorčeno i traži od sindikata da se izjasni je li zakazao u pregovorima ili su prevareni.

Štrajk upozorenja biće održan prvi čas u obje smjene, prenijeli su federalni mediji.