latinica  ћирилица
08/02/2019 |  12:41 ⇒ 13:00 | Autor: RTRS

Naučnici beogradskog Instituta za fiziku osmislili "Teslagram"

Naučnici beogradskog Instituta za fiziku osmislili su "Teslagram" revolucionarnu metodu, savršenu biometrijsku zaštitu. Imaće primjenu u zaštiti novca, kartica, umjetnina i luksuznih predemta.

Krila jednog malog leptira i ljuspice koje se nalaze na njemu bila su inspiracija istraživačima Instituta za fiziku da doskoče hakerima i falsifikatorima.

Јedinstvenim ljuspicama kojih na leptiru ima oko 100.000 moguće je zaštititi isto toliko dokumenata i predmeta savršenom metodom koju je nemoguće kopirati.

"Te nanostrukture u stvari interaguju sa svjetlošću i kao posljedicu toga vidimo te prelijepe boje. Ispostavlja se da je raspored tih struktura netrivijalno na svakoj ljuspici i da svaka ljuspica može da se iskoristi kao jedan zaštitni element, da je dovoljno kompleksna, varijabilna, dovoljno mala, da je faktički možete primijeniti na bilo koju površinu", kaže Marija Mitrović Doknkulov, rukovodilac Inovativnog centra u insitutu za fiziku u Beogradu.

Istraživači su stvorili i malu farmu leptira za svoje eksperimente, ali o kojima se vrstama radi poslovna je tajna.

Naglašavaju da insekte prekrasnih boja ne ubijaju, već za "žetvu ljuspica" čekaju njihov prirodni kraj.

"Leptirovi imaju relativno kratak životni ciklus. To znači da neki od njih žive čak par dana, tako da možemo da sačekamo da završe svoj životni ciklus i koriste tog leptira koji je završio svoju svrhu postojanja", pojašnjava Mitrović Doknkulov.

Kada ova tehnologija zaživi biće potrebni i drugačiji optički čitači koji mogu da prepoznaju informacije u ljuspicama, a takođe razvijaju u Institutu.

"Mi smo sigurni da nije moguće vještački napraviti ljuspicu, ako znate kako izgleda, ako je snimate, ako hoćete svu tehnologiju koja postoji vi ne možete da napravite kopiju. Međutim u isto vrijeme da bi se ona koristila u zaštiti nekih objekata treba znati da negdje priroda nije stvorila još jednu takvu", ističe Dimitrije Stepanenko, istraživač Instituta za fiziku Beograd.

"Teslagram" kao patent zaštićen je u svijetu, a istraživači očekuju da će za nekoliko godina početi njegova masovnija primjena, jer su već zainteresovane mnoge svjetske kompanije.