latinica  ћирилица
09/02/2019 |  16:15 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Trebinje: Završen šesti godišnji skup "Teologija u javnoj sferi"

Predavanjem "Religija i Evropa nakon pada Gvozdene zavjese" profesora Lučijana Turčeskua sa Univerziteta "Konkordija" iz Montreala, u Trebinju je završen šesti godišnji skup "Teologija u javnoj sferi". Organizator skupa bio je Centar za filosofiju i teologiju koji djeluje pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

I ove godine, zajedničkim promišljanjima aktuelnih fenomena, uspostavljen je most razumijevanja između pravoslavne teologije i sekularne akademske zajednice, zaključak je šestog godišnjeg skupa "Teologija u javnoj sferi".

"Trudili smo se i ove godine da teme budu aktuelne, kao što i jesu, koje se tiču svih nas, iako se na prvi pogled čini da se njima bave samo naučnici, što su pokazala i pitanja prisutnih. Istrajavaćemo i u budućnosti da se i dalje bavimo temama koje pokrivaju čitavu javnU sferu ali i život uopšte i njegov smisao u istoriji i vječnosti", ističe Branislav Rajković, đakon Srpske pravoslavne crkve u Mostaru.

Na šestom simposiumu učestvovali su eminentni filozofi, teolozi i stručnjaci iz različitih oblasti nauke.

"Tema današnjeg izlaganja, odnosno sesije jeste "Bogatstvo i siromaštvo, njihov odnos u savremenom svijetu". Kada pogledamo sadašnje stanje vidimo da se moć i bogatstvo koncentrišu u jednom veoma uskom krugu ljudi, pred nama se kao teologe, ekonomiste, ljude iz javnosti, postavlja pitanje kako se prema tome fenomenu odnositi", kaže Nenad Božović, docent na Bogoslovskom fakultetu na katedri za Stari zavjet.

Zvanični dio simposiuma završen je predavanjem "Religija i Evropa nakon pada Gvozdene zavjese" profesora Lučijana Turčeskua sa Univerziteta "Konkordija" iz Montreala.

Ono što dalje predstoji jeste sveta liturgija sutra u hramu Preobraženja gospodnjeg, i završni koncert horova.