latinica  ћирилица
11/02/2019 |  20:21 | Autor: SRNA

Gradonačelnik: U Splitu neće biti tolerisan govor mržnje

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara poručio je, povodom incidenata u tom gradu, da Split nije i neće biti grad koji toleriše govor mržnje i da oni koji to podržavaju nisu Split.
U Splitu napadnuti igrači Crvene zvezde, jedan se spasio skokom u more - Foto: Index.hr
U Splitu napadnuti igrači Crvene zvezde, jedan se spasio skokom u moreFoto: Index.hr

Opara je rekao da je ono što se protekla tri dana događa u Splitu - od napada na vaterpoliste "Crvene zvezde" do grafita mržnje ispisanih na osnovnoj školi, suprotno duhu uvažavanja, tolerancije i gostoljubivosti koji taj grad njeguje.

On vjeruje da je riječ o izolovanim nedjelima ljudi koji nanose štetu gradu i Hrvatskoj, prenosi Hina.

Povodom natpisa na zgradi Osnovne škole Skalice na čijim je zidovima crnim sprejem nacrtan ustaški i nacistički simbol, kao i poruke "Mrzim policiju", "Mrzim Srbiju", "Mrzim školu i Srbe", "Smrt", "Smrt policiji", "Stoka neodgojena" i "1945.", Opara kaže da je to za svaku osudu.

"Protiv tih strašnih poruka moramo se boriti edukacijom i stvaranjem atmosfere u kojima su ovakve i slične škrabotine neprihvatljive. Nadam se da će u najskorijem roku pravosudne i policijske službe kazniti krivce koji nanose štetu našem gradu", istakao je splitski gradonačelnik.

Policija je navela da radi na otkrivanju počinilaca.

Trojica vaterpolista "Crvene zvezde" u subotu, 9. februara, na Rivi su napadnuta prvo verbalno, a zatim i fizički.

Policija je od petorice napadača uhapsila trojicu, a istražni sudija će odlučiti da li će suđenje za počinjena krivična djela iz mržnje čekati na slobodi ili u zatvoru na Bilicama.