latinica  ћирилица
12/02/2019 |  08:59 ⇒ 09:24 | Autor: novosti.rs

Sjećanje na Desanku Maksimović

U zadužbini prote Mateje Nenadovića u Brankovini, u ponedjeljak je obilježeno 26 godina od smrti najveće srpske pjesnikinje.
Desanka Maksimović  (ilustracija) -
Desanka Maksimović (ilustracija)

U Hramu Svetih arhanđela, zadužbini prote Mateje Nenadovića, u Brankovini, episkopi valjevski Milutin i šabački Lavrentije služili su u ponedjeljak parastos povodom 26 godina od upokojenja najveće srpske pjesnikinje Desanke Maksimović, koja je djetinjstvo provela u ovom znamenitom selu. U organizaciji Eparhije šabačke, u goste episkopu valjevskom Milutinu i sveštenstvu stiglo je i 55 učenika Srednje medicinske škole iz Šapca, koji su recitovali pjesme omiljene pjesnikinje.

Vladika šabački Lavrentije poznat je kao veliki poštovalac Desanke Maksimović, s kojom se u svakoj prilici viđao i razgovarao, kao i njenog pjesničkog opusa. Iako Brankovina više nije dio eparhije koja je u njegovoj nadležnosti, vladika Lavrentije prilježno čuva uspomenu na srpsku pjesničku divu, te druge značajne ličnosti valjevskog kraja. Tako je, u svom rodnom selu Bogoštici, kod Krupnja, u okviru manastirskog kompleksa, izgradio crkvu, repliku Njegoševe kapele na Lovćenu, i otvorio Dom pjesništva "Desanka Maksimović".

- Ono što je Njegoš među srpskim pjesnicima, to je Desanka među srpskim poetesama, oboje su gromade nacionalne baštine - rekao je Lavrentije.

U selo svog djetinjstva, Brankovinu, Desanka je često dolazila u posjetu rođaki, popadiji Peki, supruzi uglednog prote Vladana Kovačevića, starješine seoske crkve. O tim susretima, ljubavi prema Brankovini i o proti Vladanu Kovačeviću objavljena je knjiga.