latinica  ћирилица
13/02/2019 |  08:58 ⇒ 12:55 | Autor: Agencije

On može da spasi Venecuelu? Milijarder spreman da ulaže u zemlju

Egipatski milijarder Naguib Saviris izjavio je da će uložiti u Venecuelu "bilo kada" nakon što predsjednik Nikolas Maduro napusti tu funkciju.
Naguib Saviris (Foto: theimagen.eu) -
Naguib Saviris (Foto: theimagen.eu)

- On izgladnjuje sopstveni narod, izgladnjuje čitavu zemlju, uništio je zemlju. On treba da ode - rekao je Saviris za televiziju "Blumberg" u Abu Dabiju.

Venecuelanski lider se godinama održao na vlasti, uprkos protestima, propaloj ekonomiji i međunarodnim sankcijama kroz čvrstu kontrolu nad vojskom i razbijanjem opozicije.

Egipatski milijarder, sa neto vrijednošću od pet milijardi dolara, investirao je na tržištima u razvoju i nekim razvijenim zemljama tokom svoje karijere, uključujući osnivanje operatera mobilne telefonije u Sjevernoj Koreji.

On je u utorak izjavio da vidi prilike u Africi i drugim zemljama Latinske Amerike, uključujući Brazil i Argentinu. Ali čak i za nekoga sa dokazanim apetitom za rizične investicije, Saviris je rekao da je zbog Bregzita odlučio da ne investira u Veliku Britaniju, ali ni u EU.

- Bregzit je katastrofa. Evropa je veliki nered - rekao je on.

Јedan izuzetak je Italija, za koju je Saviris rekao da bi tu mogao da uloži 300 miliona dolara dok vlada razmišlja o prodaji imovine u vlasništvu države.