latinica  ћирилица
13/02/2019 |  19:01 ⇒ 14/02/2019 | 07:53 | Autor: RTRS

Savjet ministara sprečava digitalizaciju Srpske

Zbog sporosti u digitalizaciji javne uprave u Federaciji, Savjet ministara sprečava digitalizaciju Srpske. Tako je, mimo ustavnih nadležnosti i negativnog mišljenja svog Ministarstva finansija, Savjet ministara u tehničkom mandatu utvrdio Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama za elektronske transakcije. Srpska je ovo pitanje uredila sopstvenim propisima, a Zakonom, koji je donesen preglasavanjem, Sarajevo pokušava da opstruiše skoro uspostavljanje Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima u Srpskoj.

Nacionalni centar za upravljanje digitalnim identitetima zapravo je prvo kvalifikovano tijelo koje će po zakonima Srpske izdavati digitalne sertifikate za sve elektronske poslove. Najava uspostavljanja centra u narednih nekoliko mjeseci znači napredak Srpske u procesu digitalizacije u odnosu na ostatak BiH, što iz Ministarstva transporta i komunikacija, mada se njihov Zakon povlači već dvije godine, sada nastoje spriječiti.

- Agencija za informaciono društvo 2017. godine dala je negativno mišljenje i preporučila da Ministarstvo transporta, kao ovlašteni predlagač, ovaj zakon uredi u skladu sa Ustavom i da te poslove obavljaju na nivou zajedničkih institucija u skladu sa Ustavom. Odgovorili su da bi u tom sličaju bili sami sebi svrha  - kaže Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.

Namjeri Ministarstva transporta i komunikacija da preuzmu isključivu nadležnost u oblasti informacionih tehnologija, nije se ispriječilo ni negativno mišljenje Ministarstva finasija i trezora. Pozivajući se na preporuke revizora, oni navode da nije uzeta u obzir činjenica da u Srpskoj postoji pravni okvir koji uređuje ovu oblast, a da je u postupku usvajanja i u Federaciji. Zakon je upućen u parlamentarnu proceduru bez saglasnosti ministara iz Srpske.

- S obzirom da nisu izvršene potrebne konsultacije o ovim primjedbama, mi smo se odlučili da glasamo protiv - kaže Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara.

To ipak nije spriječilo da Savjet ministara u tehničkom mandatu proslijedi još jedan neustavan i neusaglašen akt.

- Ne mogu da se otmem utisku da je bilo i drugih mehanizama da se onemogući da ovaj zakon ode u parlamentarnu proceduru. Podsjetiću kako neke druge komponente rješavaju ta pitanja - prostim neprisustvom na sjednici Savjeta ministara - kaže Rajčević.

No, opstrukcije tehničkog saziva Savjeta ministara ometaju, ali ne sprečavaju proces digitalizacije Srpske, od Vlade, privrede, do lokalnih zajednica.

- Narodna skupština Republike Srpske juče je usvojila set zakona iz oblasti registracije poslovnih subjekata, a za mjesec ili dva biće završen nacionalni centar - ističe Rajčević.

Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, kaže da će lokalne zajednice o svemu što se tiče ovog pitanja obavijestiti nadležno ministarstvo.

Nadležnost za izdavanje takozvanih pametnih kartica sa kvalifikovanim digitalnim sertifikatom neupućenima zvuči nevažno, ali nikako se, naglašava Rajčević ne može predati bh. Ministarstvu, kojem je isključiva nadležnost međuentitetska komunikacija i koje nije ustanovljeno Ustavom BiH. Ne očekuje se da će ovakvo zakonsko rješenje biti usvojeno u dva doma Parlamentarne skupštine BiH, ali ukoliko i stupi na snagu, iz Ministarstva za naučno tehnološki razvoj poručuju da u Srpskoj neće imati efektivnu primjenu.