latinica  ћирилица
13/02/2019 |  19:09 ⇒ 19:11 | Autor: SRNA

Kuburović- Pupovac: Unaprijediti pravnu sigurnost Srba

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović i predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac saglasili su se na sastanku u Zagrebu da je neophodno da se nastavi saradnja između Srbije i Hrvatske s ciljem unapređenja pravne sigurnosti Srba u predmetima suđenja za ratne zločine.
Nela Kuburović i Milorad Pupovac - Foto: SRNA
Nela Kuburović i Milorad PupovacFoto: SRNA

Na sastanku je bilo riječi o položaju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, kao i stepenu njihove pravne sigurnosti, pri čemu su Kuburovićeva i Pupovac ukazali na neophodnost saradnje u poboljšanju učešća pripadnika srpske zajednice u pravosudnim organima u toj zemlji, saopšteno je iz Ministarstva pravde Srbije.

Kuburovićeva je rekla da Srbija kontinuirano vodi razgovore sa hrvatskom stranom s ciljem postizanja dogovora i kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina i listama lica optuženih i osuđenih za ratne zločine, kako ne bi više dolazilo do iznenadnih hapšenja Srba u Hrvatskoj, iako su godinama prije toga bili dostupni svim nadležnim organima.

Pupovac je istakao da i poslije 30 godina pitanja ratnih zločina opterećuju svakodnevni život Srba i odnose sa Hrvatima i da predstavljaju izvor pravne nesigurnosti Srba u Hrvatskoj.

On je ukazao da je veoma mali broj ljudi procesuirano i optuženo za najstravičnije zločine koji su počinjeni nad srpskim stanovništvom u ratu devedesetih godina.

Sastanku su prisustvovali i zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke  u Hrvatskom saboru Boris Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević i pravni savjetnik SNV-a Milena Čavić Јelić.

Na sastanku su bili i predsjednik Srpskog privrednog društva "Privrednik" Nikola Lunić, predsjednik Odbora za ljudska prava Zajedničkog vijeća opština Јovan Vlaović, kao i predstavnik Srpske pravoslavne crvke, Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.