latinica  ћирилица
13/02/2019 |  22:18 ⇒ 22:34 | Autor: SRNA

Modriča: Obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka

Svečanom akademijom u Srpskom kulturnom centru u Modriči, u organizaciji Opštinske boračke organizacije, večeras je počelo obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka.
Modriča - Milutin Vračević - Foto: SRNA
Modriča - Milutin VračevićFoto: SRNA

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Modriča Milutin Vračević rekao je da je obaveza sadašnjih i generacija koje dolaze da sačuvaju u sjećanju oslobodilačke ratove srpskog naroda i heroje koji su u njima poginuli.

- Svečanom akademijom, borci i građani Modriče šalju poruku da vole slobodu i mir, a posebno Republiku Srpsku koja je garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima - istakao je Vračević.

On je napomenuo da je sa prostora Modriče u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 255 boraca i civila.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić, čestitajući praznik borcima, rekao je da je Republika Srpska svetinja za koju su položeni brojni životi.

- Naša je obaveza da mlade generacije upoznamo o oslobodilačkim ratovima, o vrijednostima mira i slobode, te o žrtvama koje su utkane u temelje Repbulike Srpske - poručio je Krekić.

U okviru akademije održana je i 12. manifestacija "Mali festival velike poezije - Zlatna lira", na kojoj su pobjednici školskih takmičenja iz osnovnih škola "Sutjeska" i "Sveti Sava" i Srednjoškolskog centra "Јovan Cvijić" Modriča recitovali rodoljubivu poeziju.

Pobjednici takmičenja su Olivera Ristić iz Osnovne škole "Sutjeska", Dajana Lučić iz Osnovne škole "Sveti Sava", dok je prvo mjesto među srednjoškolcima pripalo Mariji Јović.

Pobjednicima "Zlatne lire" uručene su novčane nagrade.

Zahvalnice za podršku radu Opštinske boračke organizacije ove godine dodijeljene su Јovi Stranatiću, Draganu Pandureviću i Miloradu Lazendiću.

Sutra će predstavnici mjesnih boračkih organizacija na spomen-obilježjima u mjesnim zajednicama prislužiti svijeće, a u svim pravoslavnim crkvama biće služen pomen za borce poginule u ratu, kao i demobilisane borce umrle nakon završetka proteklog rata.

Dana boraca i Prvog srpskog ustanka proslavlja se 14. februara.