latinica  ћирилица
14/02/2019 |  08:39 ⇒ 09:04 | Autor: SRNA

Njegovanje srpskog jezika - najvažnija djeltnost među mladima

Njegovanje srpskog jezika jedna je od najvažnijih djelatnosti među mladima u Srbiji, izjavila je pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević.
Dragana Milošević - Foto: SRNA
Dragana MiloševićFoto: SRNA

- Negovanje srpskog jezika i izražavanje je jedna od najvažnijih delatnosti na našim prostorima, jer su upravo kultura govora i njegovo unapređenje veoma bitni za mlade i njihov lingvistički razvoj - rekla je Miloševićeva na sinoćnjoj edukativnoj tribini o njegovanju dobrih govornih navika, održanoj u novosadskom naselju Telep.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je Ministarstvo za kulturu i informisanje, zajedno sa Udruženjem "Izražajnost", prepoznalo kulturu govora kao nacionalni projekat.

- Ovaj karavan kulture govora treba proširiti i na srpske zajednice van granica, gde naša deca više ne pohađaju nastavu na srpskom jeziku, već ga usvajaju od roditelja. Upravo njima treba predstaviti bogatstvo naše leksike i preneti lepotu izražavanja na srpskom jeziku - istakla je Miloševićeva.

O značaju njegovanja kulture govora za srpski jezik govorili su i komunikolog Slobodan Roksandić i profesor dikcije na Fakultetu dramskih umjetnosti Radovan Knežević.

Prisutnima u dvorani Kulturne stanice "Eđšeg" obratio se i poznati humanitarac Arno Gujon koji je ispričao kako je on kao Francuz dostigao visok nivo izražajnosti na srpskom jeziku, učeći ga svakodnevno u proteklih šest godina, od dana kada je doselio u Beograd.

Edukativnu tribinu organizovalo je Udruženje za unapređenje i razvoj kulture javnog govora "Izražajnost" koje okuplja stručnjake iz oblasti javnog nastupa, dikcije, neverbalne komunikacije, psihologije i prezentovanja.

Kulturna stanica "Eđšeg" osnovana je 8. septembra 2018. godine s ciljem da se djeca i odrasli kroz klupski pristup kretivno izraze u raznim oblastima.