latinica  ћирилица
15/02/2019 |  07:51 ⇒ 11:58 | Autor: RTRS

Proslava Dana državnosti Srbije (FOTO/RTRS, 12.00)

U Srbiji je počela proslava Dana državnosti u znak sjećanja na Sretenje 1804. godine, kada je u Prvom srpskom ustanku počelo oslobađanje od Turaka, te na isti datum iz 1835. godine kada je donesen prvi moderni ustav Srbije - Sretenjski ustav.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije.

On je na početku svečanosti, obraćajući se laureatima, rekao da je u proteklih 215 godina stvorena država.

- Rezultati su toliko veći ako se zna da smo ne malo puta bili saplitani, kočeni, unazađivani, a pokušavali su i da nas unište - rekao je Vučić dodajući da su to nekada činili naši neprijatelji a da smo nekada i sami u tome učestvovali.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu, povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije, da je Sretenje praznik slobode i sinonim postojanja Srba koji bez slobode ne mogu da žive.

Dodik i Vučić (Foto: RTRS)

Ceremoniji su pored Dodika prisustvovali ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ostali zvaničnici.

Dodjela odlikovanja povodom Sretenja (Foto: RTRS)

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović obratiće se u Orašcu na centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije.

Biće položeni i vijenci na spomenik voždu Karađorđu. Svečanosti će prisustvovati predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Prenos manifestacije iz Orašca je na programu RTRS-a od 12 časova.