latinica  ћирилица
15/02/2019 |  08:18 ⇒ 19:45 | Autor: SRNA

Otvaranje Srpske kuće u Podgorici

U Podgorici će danas na Dan državnosti Srbije - Sretenje biti zvanično otvorena Srpska kuća koju je za potrebe srpskih udruženja i organizacija u Crnoj Gori kupila Vlada Srbije za 3,4 miliona evra.
Ambasada Srbije u Crnoj Gori (foto: mfa.gov.rs) -
Ambasada Srbije u Crnoj Gori (foto: mfa.gov.rs)

Ambasada Srbije u Podgorici organizovaće prijem povodom Dana državnosti za zvaničnmike Crne Gore, Srbije, diplomatskog kora, te političkih i kulturnih predstavnika Srba u toj državi.

Srpsku kuću će svečano otvoriti izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković u 13.00 časova, rekao je Srni izvršni direktor Srpske kuće Emilo Labudović.

Sinoć je u izložbenom salonu "Petar Lubarda" u Srpskoj kući otvorena kolektivna izložba radova srpskih slikara iz Crne Gore u susret današnjem prazniku.

U septembru prošle godine Vlada Srbije uplatila je 500.000 evra za srpske institucije koje djeluju u okviru Srpske kuće, a to su Matica srpska - Društvo u Crnoj Gori, Srpska televizija, Srpski radio, "Srpske novine", Srpske elektronske novine i Srpska književna zadruga u Crnoj Gori.

Na čelu Srpske kuće je Emilo Labudović, Matice srpske - Društvo u Crnoj Gori Јelica Stojanović, a na čelu Informativnog kulturnog centra "Sveti Sava", koji objedinjuje sve srpske medije Momčilo Vuksanović koji je i predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori.

Srpski nacionalni savjet Crne Gore danas će obilježiti Sretenje i Dan državnosti Srbije nizom manifestacija.

Prvo je planirano polaganje vijenca na spomen-obilježje Ljubu Јevtiću, Srbinu iz Srebrenice kojeg su neprijatelji strijeljali zato što nije želio da strijelja civile po nalogu austrougarskog okupatora u Prvom svjetskom ratu.

Predviđeno je polaganje vijenaca na zajedničku grobnicu srpskim vojnicima u Doljanima - Podgorica, koji su stradali prilikom odstupanja preko Crne Gore i Skadra.

Centralno polaganje vijenaca planirano je na spomen-obilježje osnivaču srpske moderne države voždu Karađorđu, u Karađorđevom parku u Podgorici.

Potom će biti otvoren Srpski informativno-kulturni centar "Sveti Sava" u Podgorici, u okviru Srpske kuće.