latinica  ћирилица
15/02/2019 |  11:41 ⇒ 13:58 | Autor: sveosrpskoj.com

Vranješ: Hoće li Izetbegović i Amerikanci konačno doći glave SDA?

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasila se povodom odluke Vlade Republike Srpske o formiranju komisija za istraživanje stradanja u Sarajevu i Srebrenici. I nije vijest što Ambasada SAD očekivano reaguje osuđujući formiranje komisija koje bi mogle zadirati u njihove "božanske istine" koje su silom nametnute u Hagu, nego je vijest što su se počeli konačno oglašavati - piše u autorskom tekstu, objavljenom na portalu Sve o Srpskoj, profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka Aleksandar Vranješ.
Aleksandar Vranješ (Foto: nspm.rs) -
Aleksandar Vranješ (Foto: nspm.rs)

Tekst prenosimo u cijelosti:

Јavnost Republike Srpske se prilično zabrinula kada su 24. januara iz Ambasade SAD-a utihnuli pred najavom SDA-a o osporavanju naziva Republike Srpske sa obrazloženjem da zbog djelimične blokade vlasti u Vašingtonu nisu u mogućnosti da iskažu stav o inicijativi SDA. Oni skloni obraćanju pažnje na detalje odmah su se zapitali zašto onda sutradan ambasada SAD nije izašli sa stavom, jer je djelimična blokada vlasti u Vašingtonu okončana tog 25. januara. Ali, ko još obraća pažnju na detalje? Nego važno je da su se veze ponovo uspostavile, da je djelimičn blokada prošla i da sad mogu mirno da iznose "objektivne" stavove kako samo oni znaju.

Zašto je to za nas važno? U međuvremenu, 9. februara, održana je sjednica Glavnog odbora SDA, gdje je izneseno, između ostalog nekoliko zanimljivih zaključaka koji žude za komentarisanjem.

U prvom zaključku GO SDA ocjenjuje da nasrtaji na stabilnost i evroatalanski put BiH nalažu jedinstvo svih bosanskohercegovačkih političkih i patriotskih snaga. Ako ovo sad ukrstimo sa informacijom koja je naknadno stigla, da je Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH zauzeo stav da ide u opoziciju i da neće pregovarati sa nacionalnim strankama o formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH, može se zaključiti ili da SDP BiH nije patriotska snaga po mjerlima SDA ili da stanje nije toliko dramatično po stabilnost BiH niti je evroatlanski put ugrožen iz vizure SDP-a.

U narednom zaključku GO SDA sa "indignacijom" odbacuje tezu dijelova grupacije bh. bloka, koji pokušavaju izjednačiti SDA kao "državotvornu stranku" sa "antidržavnim nacionalnim strankama". Prema GO, to predstavlja "sramni i nedopustiv pokušaj lažiranja historije, kroz izjednačavanje patriotskih snaga koje su branile državu sa onima koji su izvršili agresiju i genocid".

Ovaj zaključak se očigledno odnosi na stav SDP-a da neće pregovarati sa nacionalnim strankama. I, ovo je posebno zanimljivo!

Prema ovom zaključku, zvanični SDA-a ne želi da bude u istom košu zajedno sa HDZ BiH i SNSD-om, jer to su te nacionalne stranke sa kojima SDP ne želi da pregovara. Dakle, SDA je na posljednjoj sjednici Glavnog odbora zauzeo zvaničan stav da su HDZ i SNSD izvšrili agresiju i genocid u BiH.

U narednim zaključcima Glavni odbor SDA se vratio na svoju inicijativu o ukidanju naziva Republika Srpska. Tako je GO naložio svim kadrovima "koji su imenovani ili izabrani u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti da, u skladu sa svojim nadležnostima, koristeći sve raspoložive pravne instrumente, odmah počnu sa osporavanjem diskriminirajućih odredbi u ustavima i zakonima pred nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, a radi postizanja pune konstitutivnosti Bošnjaka i Hrvata te ravnopravnosti svih građana u entitetu Republika Srpska, a u konačnici i do uključivanja Bošnjaka i Hrvata u naziv entiteta Republika Srpska".

Za ove aktivnosti GO je zadužio Generalnog sekretara i Pravni savjet SDA.

Ovo je sad možda idealna prilika da se oglasi Amabasada SAD-a u BiH pa da konačno čujemo njihov stav po pitanju ne samo inicijative nego i konkretnih aktivnosti SDAu pravcu ukidanja imena Republika Srpska.

U sljedećem zaključku GO SDA osuđuje se inertnost i pasivnost međunarodne zajednice, prije svega kancelarije Visokog predstavnika u BiH u pogledu obaveze sprečavanja "diskriminatorskog i antidejtonskog djelovanja vlasti entiteta RS" te ih pozivaju da djeluju u skladu sa mandatom koji im je dodijeljen Dejtonskim mirovnim sporazumom. I ovdje bi bilo zanimljivo čuti stav Ambasade SAD – da li su osnovane optužbe SDA, da nam javno kažu da li postoji diskriminatorno i antidejtonsko djelovanje vlasti Republike Srpske.

Na kraju, pažnju nam je privukao i zaključak u kojom GO SDA osuđuje formiranje "revizionističkih komisija Vlade Republika Srpske" kao još jedan u nizu pokušaja da se političkim utjecajem izmjeni istina o genocidu i ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini utvrđena pravosnažnim presudama najviših međunarodnih sudova“.

SDA je najavio da će pismenim putem pozvati ambasade u BiH čiji su državljani članovi komisija da jasno osude i ograde se od aktivnosti i stavova svojih državaljana. Od OHR očekuju donošenje hitne odluke o poništavnju Odluke Vlade Republike Srpske o formiranju ovih sramnih komisija.

Biće zanimljivo gledati kako će ovo SDA postići i kakve će odgovore dobiti. Primjera radi, da li će nerezidentna ambasadorica Nigerije u Budimpešti Nj. E. gđa. Eniola Olaitan Ajaja poslušati SDA i osuditi svog državljanina dr Adnerelu Šinabu, visokopozicioniranog policijskog zvaničnika dokazanog u borbi protiv terorističke organizacije "Boko Haram", koji je ujedno član Komisije za Srebrenicu.

Ili kakav će odgovor dobiti iz Јerusalima od nerezidentnog ambasadora Nj. E. g. Boaza Rodkina kada im se požali SDA da je predsjednik Komisije za Srebrenicu čuveni profesor Gideon Grajf, svjetski priznati stručnjak za Holokaust i logore Aušvic i Јasenovac, po čijoj knjizi je Laslo Nemeš snimio film "Šaulov sin" dobitnik Grand prija u Kanu 2015. godine i Oskara 2016. godine.

Takođe biće zanimljivo gledati da li će Ambasada SAD-a u BiH osuditi njihovog državljanina u komisijama, profesora emeritusa Lorensa Armanda Frenča, čuvenog kliničkog psihologa, ali i visokoodlikovanog veterana američke vojske koji je služio u Vijetnamu od 1959. do 1965. godine koji je časno napustio službu nakon teškog ranjavanja. Da li će njega Ambasada osuditi i ograditi se od njegovih profesionalnih aktivnosti, čim stigne dopis iz SDA, ostaje da vidimo.

Takođe, zanimljivo će biti gledati da li će OHR reagovati odlukom o poništavnju Odluke Vlade Republike Srpske o formiranju komisija, kako nalaže SDA.

Na kraju, kako je vlast u Vašingtonu skoro izašla iz djelimične blokade, možda bi mogla savjetodavno da pomogne potencijalno permanentnoj blokadi vlasti u Sarajevu. Savjetodavna pomoć bi mogla doći iz Ambasade SAD-a u Sarajevu u vidu zauzimanja stavova po sljedećim pitanjima:

– Koji je stav SAD-a po pitanju najavljenih aktivnosti SDA na promjeni imena Republike Srpske?

– Da li smatraju da su stabilnost BiH i evroatlanski put ugroženi kako SDA tvri, ako uzmu u obzir veoma optimistične ali suprotne stavove iz Brisela?

– Da li je HDZ BiH izvršila agresiju i genocid u BiH kako tvrde iz SDA?

– Da li postoji diskriminatorno i antidejtonsko djelovanje vlasti Republike Srpske kako tvrdi SDA-a?

– Šta mislite da li će OHR staviti ad acta Odluku Vlade Republike Srpske o formiranju komisija?

Na taj način poslali bi jasnu poruku šta misle o stavovima GO SDA, o njihovoj blokadi vlasti u BiH i FBiH i aktivnostima na urušavanju Ustava BiH koje bi mogle dovesti do disolucije državne zajendice BiH.

Ipak, najveća je vjerovatnoća da nikada nećemo dobiti konkretne odgovore na ova pitanja, ali ako kojim slučajem posredno i saznamo stavove Ambasade BiH i ako kojim slučajem odgovori budu negativni, skoro da je sigurno da će SDP zamjeniti SDA u ulozi bošnjačkih favorita međunarodne zajednice.

Tako da ne bi bilo loše Bakiru Izetbegoviću da se ipak prijavi na biro.