latinica  ћирилица
15/02/2019 |  13:49 ⇒ 15:49 | Autor: TANЈUG

Vučić doputovao u Minhen, popodne s evropskim zvaničnicima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Minhen, gdje će učestvovati na 55. Minhenske konferenciji o bezbjednosti, a već popodne ima bilateralne sastanke sa visokim zvaničnicima Njemačke, Velike Britanije, Belgije i drugim.
Aleksandar Vučić - Foto: SRNA
Aleksandar VučićFoto: SRNA

Tokom učešća na konferenciji predsjednik Srbije će imati on će imati 15 do 20 bilateralnih susreta sa svjetskim zvaničnicima, među kojima su predsednici Јermenije i Moldavije, evropski komesar Јohanes Han, šefovi ruske i njemačke diplomatije, Sergej Lavrov i Hajko Mas, potpredsjednik belgijske vlade Didije Rejnders. Vučić će imati i odvojene susrete sa poslanicima Bundestaga, senatorima i članovima delegacije Kongresa SAD, kao i sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije. 

Tokom konferencije Vučić će učestvovati na Panel diskusiji "Bezbjednost u Јugoistočnoj Evropi: dva koraka naprijed, jedan korak nazad".

Vučić je, ranije, najavio da u Minhenu, gdje se okuplja svjetska politička elita, ide da se bori za Srbiju.

Organizator konferencije najavljuje da će od 15. do 17. februara, o aktuelnim krizama i bezbjednosno političkim izazovima u svijetu, što je glavna tema skupa, govoriti oko stotinu visokih predstavnika iz politike iz cijelog svijeta.

Kako se ističe u saopštenju dostavljenom Tanjugu, posle 2017. njemačka kancelarka Angela Merkel ponovo će uzeti učešće na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, na kojoj će govoriti i šef njemačke diplomatije Hajko Mas, ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, ministar privrede Peter Altmajer, vicekancelar i ministar finansija Olaf Šolc, ali i više od 45 poslanika Bundestaga iz svih frakcija.

SAD takođe dolaze sa do sada najbrojnijom delegacijom, koju će predvoditi potpredsjednik Majk Pens, a u kojoj će biti i predstavnici Kongresa, na čijem čelu će biti predsjednica tog tela Nensi Pelosi.

Među učesnicima će biti i visoki zvaničnici Kine, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg, ali i šefovi Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.