latinica  ћирилица
15/02/2019 |  17:42 ⇒ 19:43 | Autor: SRNA

Albanci platformom otvoreno kažu da neće razgovore

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da prištinska platforma za dijalog sa Beogradom predstavlja platformu protiv dijaloga i da Albanci otvoreno kažu da neće razgovore.
Aleksandar Vučić (Foto:Dimitrije Goll) - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić (Foto:Dimitrije Goll)Foto: TANЈUG

- To što su Albanci izglasali u njihovoj skupštini je platforma protiv dijaloga - rekao je Vučić novinarima u Minhenu.

On je podsjetio da u toj platformi Albanci kažu sve mora da bude u skladu sa njihovim ustavom, da se čuva teritorijalni integritet i suverenitet Kosova.

- Ako je to tako, šta onda hoćete od nas? Ako je to tako, dobro da ste nas obavijestili, vidjeću na koji način će to da objasne bilo kome u svijetu - rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, na sastancima koje će imati u Minhenu, gdje prisustvuje konferenciji o bezbjednosti, znaće da objasni svoj stav o toj platformi.

Vučić je rekao da su u dosadašnjim razgovorima koje imao u Minhenu, dominirale teme o evropskom putu Srbije i situaciji na Kosmetu, istakavši da samoproglašeno Kosovo postaje važna tema, te da je visokom predstavniku EU za spoljnu politku i bezbjednost Federiki Mogerini rekao koliko je za Srbiju teška pozicija i situacija.

- Rekao sam joj da nas oni drže u anticivilizacijskim mjerama, i rekao sam joj - stavite se u našu kožu, našu situaciju - dodao je Vučić.

On je istakao da je važan susret koji će imati sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom, jer je bitno da Njemačka shvati poziciju Srbije.

Vučić učestuvje u Minhenu na Bezbjednosnoj konferenciji, gdje se susreo sa evropskim i svjetskim zvaničnicima, među kojima su predsjednik Moldavije Igor Dodon, a na kratko je razgovarao i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Predsjednik Srbije se prethodno sastao sa ministrom spoljnih poslova Belgije Didijeom Rejndersom, kao i sa zvaničnicima Velike Britanije, državnim ministrom za Evropu i Ameriku u Forin ofisu Alanom Dankanom i sa političkim direktorom u Forin ofisu Ričardom Murom.

Tokom učešća na konferenciji, Vučić će imati 15 do 20 bilateralnih susreta sa svjetskim zvaničnicima, među kojima su predsjednik Јermenije, evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Јohanes Han, šefovi ruske i njemačke diplomatije Sergej Lavrov i Hajko Mas.

Vučić će imati i odvojene susrete sa poslanicima Bundestaga, senatorima i članovima delegacije Kongresa SAD, kao i sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije.

Tokom konferencije Vučić će učestvovati na Panel diskusiji "Bezbjednost u Јugoistočnoj Evropi: dva koraka naprijed, jedan korak nazad".