latinica  ћирилица
15/02/2019 |  18:13 ⇒ 16/02/2019 | 08:18 | Autor: RTRS

Srbija nizom manifestacija obilježila Dan državnosti (FOTO)

Srbija je nizom manifestacija obilježila Dan državnosti. Na centralnoj državnoj ceremoniji proslave Sretenja u Orašcu, gdje je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, a 1835. donesen Sretenjski Ustav, poruka je da prelomni događaji iz prošlosti budu nit vodilja za budućnost. Centralnoj svečanosti, prisustvovale su premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

Na mjestu gdje je Krađorđe pokazao Srbima put slobode, premijerka Srbije i predsjednica Srpske polažu vijence, ali uzimaju, kažu, dragocijeno istorijsko iskustvo.

Željka Cvijanović i Ana Brnabić polažu vijence (Foto: RTRS)

Poziv srpskog vožda vođama nahija da ustanu potiv turskog zuluma, danas bi mogao biti poziv da se riješimo prevaziđenog načina razmišljanja i preduzmemo odgovornost za našu budućnost.

- Možemo mnogo da naučimo iz naše istorije. Kao što su naši preci u temelje srpske države usadili čojstvo i junaštvo, naše je da danas ugradimo znanje i da najmlađe adekvatno spremimo za budućnost. Zašto se oni nisu plašili ni dahija, ni moćne Otomanske imperije? Јer su imali veliki cilj pred sobom - rekla je Ana Brnabić, premijerka Srbije.

Željka Cvijanović i Ana Brnabić (Foto: RTRS)

S druge strane, ne smije se zaboraviti cijena te slobode, čiji je plamen zapalio Karađođe, kaže predsjednica Srpske.

- Zato je naša obaveza u Srbiji i u Republici Srpskoj da ne zaboravimo našu prošlost i naše žrtve. Naša je dužnost da hrabro koračamo u budućnost, vrijedno radimo i razvijamo naše zemlje, ali da istovremeno snažno i ljubomorno čuvamo svoj identitet i jezik, da zadržimo svoje tradicionalne vrijednosti i njegujemo istorijsko pamćenje - istakla je Cvijanovićeva.

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

Gledajući u istoriju, moramo povlačiti odgovarajuće korake za budućnost, a za predsjednika Vlade Republike Srpske, ona je zajednička. Višković je istakao da se na mjestu ceremonije obilježavanja Dana državnosti stvarala državnost koja je bitna za cjelkopuni srpski narod.

Dan državnosti Srbije, centralna manifestacija (Foto: RTRS)

Nakon što je ulaskom u zajedničku državu, Dan državnosti Srbije gurnut po strani, tek prije godinu dana centralna manifestacija preseljna je u Orašac, plan je da to postane tradicija. Јednako kao što okuplja srpske lidere s obje strane Drine, okuplja i Srbe koji su i iz Republike Srpske došli da slave srpsku državnost.

Sretenje je pravi dan oko kojeg se trebaju okupiti u Srbiji, ali i poslije obilježavanje Oluje jedan od najznačajnijih datuma u praksi koju su usvojili Republika Srpska i Srbija, da zajedinički obilježavaju datume značajne za srpski narod.

Nebojša Stefanović, Ivica Dačić, Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (Foto: RTRS)

Povodom Dana državnosti, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Svečanosti je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.